Daniel Balaş lansează un nou atac la adresa mai-marilor Bisericii şi-i deplânge pe preoţii care cer donaţii de la enoriaşi: „Când daţi bani la Biserică, părintele nu ia nimic, dă mai departe. Îl toacă bărboşii ăştia mari”

Fostul preot Daniel Balaş lansează un nou atac la adresa capilor Bisericii Ortodoxe, după ce un preot i-a cerut ajutorul pentru resfinţirea bisericii. Revolta lui Balaş se îndreaptă atât împotriva mai-marilor din BOR, "care vin la ospeţe şi mănâncă pe banii băbuţelor care nu se îndură să dea nepoţilor, dar dau părintelui ca să le spele Dumnezeu de păcate", dar şi împotriva preoţilor care stau cu capul plecat în faţa abuzurilor.

09 dec. 2023, 13:36

Daniel Balaş povesteşte că a primit recent un telefon de la un preot disperat că nu are suficienţi bani pentru resfinţirea bisericii, asta în condiţiile în care strânsese deja câteva zeci de milioane de la enoriaşi şi de la Primărie.

Daniel Balaş, nou atac la adresa mai-marilor Bisericii: „Dacă îi pui pe boşorogii cu mitre pe cap să muncească 2 zile pe câmp cum au muncit bătrânele României, ar crăpa a doua zi”

Preotul i-a explicat că a reuşit să renoveze lăcaşul de cult cu bani strânşi din donaţii, dar că nu are suficiente fonduri pentru resfinţire şi pentru masa pe care trebuie să o pregătească pentru episcop.

„‘Am şi eu resfinţire la biserică şi nu mai fac faţă. Am început lucrările la faţada bisericii acum un an jumate, am tras pe lumea din sat, m-am rugat de ei în fiecare duminică să doneze. M-am dus şi eu cu dascălul prin sat să doneze fiecare cât poate, într-un final am reuşit şi am terminat biserica. Ne-a dat şi Primăria… Iar acum am resfinţirea’.

Zic: Dar de ce resfinţire? Prima nu mai merge, a expirat? Zici că Dumnezeu când s-a dus să-l vindece pe orb i-a zis: ‘Fii atent, că trebuie să revin la tine să te resfinţesc că e posibil să se piardă vederea’.

‘Nu, mă, nu ştii cum sunt episcopii? Orice lucrare faci, trebuie să vină să o resfinţească. Venirea episcopului mă costă peste 100 milioane. Şi masa, şi alea, vine cu cohorta după el. Am strâns de la biserică 60 de milioane, mai am nevoie de 40 de milioane. Te rog mult, eşti singurul care mă crezi şi m-ai putea ajuta’.

Citeste si Daniel Balaș răspunde la întrebarea: E păcat să întreții relații intime în post? „Dumnezeu nu ține cont de dogmele impuse de o instituție. Faci ce simți atunci când simți, nu când îți spune Biserica sau societatea”

Eu dorm ca boschetarii prin toţi boscheţii Angliei, trag de mine în fiecare noapte şi acum stau să cumpăr icre negri la boşorogii ăştia bărboşi. Zic, da, m-ai găsit, stai că acum încep cheta.

Dar îl întreb pe ăsta: cine te-a pus pe tine să faci lucrările astea la biserică pe afară?

‘Anul trecut l-am chemat pe protopop la un maslu şi mă întreabă dacă îmi place cum arată biserica pe-afară. Zic: ‘Părinte, e cam scorojită pe jos, dar o s-o facem’. ‘Nu c-o s-o facem. Până la anul  vreau ca toată faţada să fie schimbată. Dacă nu, referat şi te mut la Văscăuţii din deal’. De bine de rău, e o parohie bunicică. Dacă mă mută în altă parte, trebuie să mă mut cu tot cu casă, cu familie, ce fac, că le stric viitorul şi la copii, îi mut dintr-o şcoală în alta’.

Zic: eu cred că vă meritaţi soarta. De când n-ai mai fost într-o vacanţă cu familia? ‘Păi n-am mai fost cred că de la nuntă’. De când nu i-ai mai luat copilului tău o jucărie nouă? ‘Am mai primit de pomană de la unii, de la alţii, că ştiu că avem copil mic’. A, bun, ei, trăiască sfânta pomană că voi din asta trăiţi şi nimic nu aveţi. De când nu ţi-ai mai scos doamna în oraş, s-o duci, de exemplu, la Therme la Bucureşti, acolo unde zici că eşti în Bali? ‘Unde?’

Zic: tu nu vezi că habar n-ai nici de ieşit din satul ăla, sunteţi ca nişte lighioane, trageţi pentru bărboşii ăştia mari. De ce nu le lăsaţi, mă, banii la amărâtele alea văduve? Alea au muncit la CAP de le-au sărit capacele. Vai de capul lor. Păi dacă îi pui pe boşorogii ăştia cu mitre pe cap să muncească 2, 3, 5 zile pe câmp măcar să mimeze ce-au făcut babele României, ăştia ar crăpa a doua zi, li s-ar duce burta în călcâie”,  a povestit fostul preot de la Ivrinezu pe Facebook.

Daniel Balaş explică unde ajung banii din donaţiile făcute bisericii: „Nu daţi pentru părinte nimic, ăla dă mai departe. Când are o resfinţire, e jale. Îl toacă ăştia de sus”

Totodată, Balaş se declară revoltat pe resemnarea preoţilor care stau cu capul plecat în faţa mai-marilor din BOR. Pe de altă parte, deplânge soarta acestora întrucât ei nu beneficiază de niciun ban din donaţiile de la enoriaşi. Aceşti bani sunt redirecţionaţi către taxele pe care trebuie să le plătească la Episcopie, în timp ce preoţii trăiesc de la o lună la alta.

Şi nu-i înţeleg când vin la ospeţele alea şi stau pe banii voştri acolo la masă şi sunt precum nişte piţipoance. Dar problema este că nu stau pe banii voştri, stau pe banii oamenilor necăjiţi, ai băbuţelor care nu se îndură să dea nepoţilor, dar dă părintelui din sat că aşa le spală Dumnezeu de păcate. Dar înainte să-i spele Dumnezeu de păcate, îi spală ăştia pe creier.

Stau pe banii primăriilor la mese, şi primăriile de unde au bani? Tot de la ăştia care plătesc taxe, impozite.

Să nu credeţi că popii au foarte mulţi bani. Popii se împart pe două categorii: ăia care au foarte mulţi bani, care îl sună pe sponsor de dimineaţă până seara: ‘Aveţi o scamă aici, v-am visat, eraţi pe un nor alb şi mi-a zis Hristos că trebuie să mai donaţi puţin pentru sfânta biserică’. Ăia nu mai au viaţă personală, ăia sunt sclavii sponsorilor.

Şi cealaltă categorie de popi care nu sunt atât de tupeişti, ăia care trag pe săracele băbuţe pe parohie, aşteaptă milă. Dar fac foarte multe slujbe, trăiesc şi ei de la o lună la alta. Pentru că au foarte multe taxe care vin de la Episcopie, să nu credeţi că ei scapă aşa uşor.

Citeste si Daniel Balaş desfiinţează meteahna românilor de a se făli la înmormântări: „O înmormântare a ajuns să coste mai mult decât o nuntă. Dumnezeu a intrat în pământ doar cu o faşă albă şi o piatră peste el”

Taxele se împart pe gradul 1, gradul 2, categorie misionară, categorie cu parohie, sunt pe categorii, că şi harul ăsta e aşa împărţit, nu e har divin. Şi ăla divin e filtrat, adică episcopul ia tot – de-aia are şi mitra aia, să intre mult har în ea – după aia pleacă harul către aur, adică popii cu cruci de aur. Abia după aia dacă e să mai ajungă şi pe la amărâţii ăia ca ăsta care m-a sunat acum că trebuie să resfinţească.

Mie îmi pare rău că ei nu au sânge în instalaţie să-i ia frumos de barbă pe ăştia mari. ‘Păi, bă, alo, ce faci? Păi până când vii şi mă mănânci aşa că vrei sfinţire, resfinţire? Mâine vii şi mi-o ceri şi pe nevastă-mea’.

Nu daţi pentru părinte nimic, ăla dă mai departe. Ăla când are o resfinţire e jale. Îl toacă ăştia de sus de bat toaca cu el”, a mai spus Daniel Balaş în clipul postat pe reţelele sociale.