Daniel Chiţoiu: Vom face o analiză la CupruMin, astfel încât statul să nu fie prejudiciat

Ministerul Economiei va începe o analiză a procedurii de atragere de investiţii la Cupru Min, pentru a vedea dacă este nevoie de modificări ale procedurii, astfel încât statul român să nu fie prejudiciat, a declarat joi ministrul interimar al Economiei, Daniel Chiţoiu, la predarea mandatului către noul ministru de resort, Andrei Gerea.
Iulian Tudor
17 oct. 2013, 09:49
Daniel Chiţoiu: Vom face o analiză la CupruMin, astfel încât statul să nu fie prejudiciat

„Vom face o analiză şi noul ministru trebuie să cunoască toată procedura, cum s-a început, urmând să ia o decizie dacă e nevoie de corecţie a procedurii sau a caietului de sarcini, astfel încât să prezervăm interesele statului român, adică statul român să nu fie prejudiciat din această procedură”, a spus Daniel Chiţoiu, potrivit Agerpres.

El nu a dorit să răspundă de ce este nevoie de această analiză şi dacă ceva a fost în neregulă până acum cu acest proces.

Ministrul interimar al Economiei, Daniel Chiţoiu, i-a predat mandatul ministerial joi dimineaţă deputatului liberal Andrei Gerea, spunându-i că acest minister are în prezent de rezolvat probleme arzătoare, precum privatizarea Oltchim şi atragerea de investiţii la Cupru Min.

„Vă predau mandatul de ministru al Economiei, pe care l-am deţinut interimar câteva zile, împreună cu problemele arzătoare pe care le are Ministerul Economiei în perioada imediat următoare, respectiv Oltchim, finalizarea procedurii la Cupru Min… După cum v-am informat, am suspendat 30 de zile (procedura la Cupru Min – n.r.) pentru a face o analiză şi a prelua dumneavoastră procedura, astfel încât să se desfăşoare în condiţii cât mai bune, în interesul statului român”, i-a spus Chiţoiu succesorului său.

La rândul său, noul ministru, Andrei Gerea, a răspuns că s-ar fi bucurat să preia ministerul cu cât mai puţine probleme. ‘Dar în viaţă nu e cum visăm, ci e o realitate căreia trebuie să-i facem faţă. Problemele economiei româneşti nu sunt de ieri, de astăzi, am încercat pe parcursul activităţii să contribuim la rezolvarea multora dintre acestea, dar iată că în continuare aceste probleme se perpetuează, chiar dacă unele s-au închis. Sunt conştient de sarcina grea pe care o am la acest minister’, a spus noul ministru.

Miercuri, la ceremonia de învestire în funcţie a lui Gerea, preşedintele Traian Băsescu i-a urat succes şi a subliniat că va avea două misiuni grele: Oltchim şi Cupru Min.

„Permiteţi-mi să vă doresc succes. Aveţi două misiuni teribil de grele: Oltchim şi Cupru Min. Sper să se deruleze procese transparente în favoarea companiilor”, a spus Băsescu.

Ministerul Economiei a transmis marţi un comunicat de presă în care preciza că a decalat cu 30 de zile calendarul procedurii de atragere de investiţii la Cupru Min, fără a explica însă motivul.

Reprezentanţii ministerului au arătat că, în procesul de vânzare de concentrat de cupru, cu plata în avans, derulat de Ministerul Economiei şi S.C. Cupru Min S.A., până la această dată s-au derulat următoarele etape: „Publicarea anunţului conţinând oferta de vânzare a concentratului de cupru în dată de 05.07.2013, cu termen de depunere a documentelor de participare 19.07.2013; a fost depusă o singură ofertă din partea Trafigura PTE LTD Singapore; în urma analizei documentelor de participare depuse, comisia a constatat că ofertantul nu a întrunit criteriile de eligibilitate, fapt pentru care a fost eliminat, iar procedura a fost reluată; Anunţul a fost republicat în dată de 26.07.2013, cu termen de depunere a documentelor care atestă îndeplinirea criteriilor de eligibilitate în dată de 2.09.2013”.

Au fost depuse în termen 3 oferte: Trafigura PTE LTD Singapore, Glendore International Elveţia şi Yldirim Holding AŞ Turcia. Criteriile de eligibilitate au fost îndeplinite doar de 2 ofertanţi: Trafigura şi Yldirim.

„Începând cu data de 19.09.2013, cei doi ofertanţi au accesat Camera de date în vederea întocmirii ofertelor preliminare şi neangajante care au fost depuse până la data de 07.10.2013; În prezent sunt în analiza ofertele preliminare şi amendamentele la proiectul de contract depuse de către ofertanţi; Procedura în curs prevedea analizarea ofertelor şi negocieri cu ofertanţii în săptămâna 14-18 octombrie 2013, urmate de licitaţie cu oferta în plic în săptămâna 21-25 octombrie 2013; Procedura a fost derulată de către comisia de coordonare a restructurării, atragerii de investiţii şi privatizare a S.C. Cupru Min S.A. şi comisia de licitaţie/ negociere, numite prin Ordinul Ministrului Economiei nr.1539 din 3 iulie 2013”, se mai arată în comunicatul Ministerului Economiei, transmis presei marţi.

Spynews
Dana Roba este în stare de șoc! Ce a aflat, abia acum, de la fiicele sale, la un an distanță de la bătaia soră cu moartea primită
Bzi.ro
Carmen Harra a spus totul despre căsnicia lui Smiley cu Gina Pistol: „El este un independent!“
Fanatik.ro
Capcana în care pică turiștii români din Bulgaria. Mulți au fost amendați cu 500 de euro: ”La noi trebuie să știi legea”
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Alertă pentru cu bani cash. Trebuie predați
Playtech.ro
Cea mai neobișnuită atracție turistică din România. Intri într-o lume fantastică, chiar pe tărâmul vrăjitoarelor
DailyBusiness
Anunțul momentului de la BNR pentru toți românii cu credit în LEI
Adevarul
Cum să folosești corect aerul condiționat de la mașină. Sfaturi pentru economia de combustibil: „nu mori, va fi rece mașina” VIDEO
Spynews
Accuweather ne-a anunțat când o să plouă prima oară în București după canicula care a „topit” România. Mai avem de îndurat 7 zile de chin
Spynews
Betty Salam clarifică situația căsniciei și relația pe care o are cu soțul ei, Cătălin Vișănescu. Artista neagă că există alt bărbat în viața ei: "Nu voi divorța" | VIDEO
Evz.ro
Impozitarea pensiilor. Calculele pentru 2025
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în 7 cuvinte ce înseamnă pentru ea nunta cu fiul lui Gică Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Acuzații GRAVE la adresa iubitului Dianei Maria, fata ucisă de urs în Bucegi. „Adevărul??? Am împins-o pe Diana în râpă ca să...
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Intoxicație suspectă la un Hotel de 5 Stele din Olimp! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție după ce mai mulți turiști au acuzat stări severe de rău
Capital.ro
Amendă de 500 de euro. Șoferii români au interzis să intre cu mașina. Este ilegal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
stirilekanald.ro
Trump, lovit de Secret Service: Agenții m-au lovit atât de tare încât...
substantial.ro
Mai Mult de 90% Dintre Turiștii care Solicită Ajutorul Salvamontiștilor Nu Știu Cum să Reacționeze în Fața Animalelor Sălbatice
MediaFlux
CUM afli PENSIA din septembrie. Ministrul Muncii ARATĂ decizia
Shtiu.ro
Cum e mai bine să procedăm în zile caniculare? Ținem geamul închis sau deschis?