Daniel Constantin: Proiectul de buget – un „copy paste” nereuşit după bugetul lăsat de Victor Ponta

Copreședintele ALDE, Daniel Constantin, a declarat, miercuri, că proiectul de buget pe anul 2016 este "un fel de copy paste" după bugetul lăsat de Victor Ponta, dar un "copy paste nereușit".

09 dec. 2015, 16:34
Daniel Constantin: Proiectul de buget – un „copy paste” nereuşit după bugetul lăsat de Victor Ponta

Observăm că avem un buget care este lipsit de o nouă filosofie, personal m-aș fi așteptat după instalarea unui Guvern de tehnocrați să vedem o nouă filosofie în abordarea bugetului de stat pe 2016, poate în noi direcții. Am văzut foarte multe lucruri care s-au spus de reforme care nu s-au făcut de către Guvernele politice și care se vor face de către actualul Guvern. Proiectul de buget este un fel de ‘copy paste’ după bugetul lăsat de Victor Ponta, un copy paste însă nereușit pentru că s-au făcut anumite corecții care riscă să se transforme la un moment în erori grave de care vor fi afectați cetățenii„, a spus Daniel Constantin, potrivit Agerpres.

El a adăugat că Guvernul a dat dovadă de lipsă de transparență și lipsă de dialog deoarece mai întâi a adoptat proiectul de buget după care a făcut simulare de consultare publică.

Este un buget care din păcate va avea investiții mai puține decât în anul 2015. Am observat că investițiile de 5,1% din PIB se bazează pe fonduri europene într-o proporție de 2,16%, este puțin probabil în condițiile în care nu avem încă lansate procedurile pentru a primi proiecte. 2,16 din PIB înseamnă peste 3 miliarde de euro, nu credem că se va reuși această performanță și credem că investițiile vor fi mult mai mici în anul 2016 decât în anul 2015„, a menționat Constantin.

Copreședintele ALDE a mai atras atenția asupra bugetului prevăzut pentru reabilitarea sectorului de irigații care, potrivit acestuia, este cu aproape 2 miliarde mai mic decât anul acesta.

Avem o lege, 296, promulgată de președinte în noiembrie, care prevede că în buget trebuie prevăzute 145 de milioane de euro, în anul 2016 pentru acest proiect de reabilitare a sectorului de irigații. Din păcate, constatăm că nu avem decât 130 de milioane de lei. Ne rezervăm dreptul de a ataca pe orice cale acest lucru, e un proiect pe care știu că fermierii îl așteaptă de mulți ani, cred că dezamăgirile vor fi pe măsură. Fac un apel și la colegii din PSD și PNL care au votat acest proiect să susțină un amendament pe care ALDE îl va depune pentru a exista la acest proiect toți banii prevăzuți în legea 296, altfel ne rezervăm dreptul de a ataca pe orice cale legea bugetului de stat care nu respectă o altă lege”, a afirmat Daniel Constantin.

El a concluzionat că ALDE nu exclude susținerea proiectului de buget pe anul 2016 dacă cerințele sale vor fi adoptate ca amendamente în cursul dezbaterilor din Parlament.


loading...