Daniel Funeriu, despre plagiate: „Astăzi cred că a devenit o problemă de siguranţă naţională”

Daniel Funeriu este cel care a demarat demersurile pentru descoperirea tezelor academice plagiate. Fostul ministru al Educaţiei consideră lupta împotriva plagiatorilor o problemă de siguranţă naţională.

27 iun. 2021, 17:19
Daniel Funeriu, despre plagiate: „Astăzi cred că a devenit o problemă de siguranţă naţională”
Daniel Funeriu, despre plagiate: "Astăzi cred că a devenit o problemă de siguranţă naţională"

Daniel Funeriu susţine că dacă demersul început în urmă cu aproximativ zece ani ar fi fost dus la capăt, „am fi decapitat toate instituţiile de forţă ale României”.

Daniel Funeriu, despre plagiate: Lucrurile au luat amploare când a fost prins Ponta

Citeşte şi Cum se calculează MEDIA DE ADMITERE la liceu. FORMULA DE CALCUL pentru 2021. Atenţie, nu se face rotunjire!

„Acum zece ani, după ce am curăţat bacalaureatul, am început lupta împotriva plagiatelor, lupta împotriva celei mai grave forme de pervertire intelectuală a naţiei, pentru că acei plagiatori vă devin profesori universitari. Am început acea luptă în indiferenţa generală. Lucrurile au luat amploare când a fost prins Ponta cu plagiatul. (…) Dar lupta corectă pe care am început-o eu a fost extrem de prost gestionată de politicienii care au urmat.

De ce? Pentru că s-a dovedit că acest fenomen era atât de extins în societate încât, dacă am fi mers până la capăt cu această luptă, am fi decapitat toate instituţiile de forţă ale României. Astăzi, vă reamintesc, sunt în evaluare procurori, şefi de servicii secrete, şefi din Armată, şefi din Poliţie. Deci instituţiile de forţă ale statului.

Eu am început acest lucru, l-am văzut ca pe o problemă academică după care s-a extins la nivelul societăţii şi eu astăzi cred că a devenit o problemă de siguranţă naţională când ai foarte mulţi oameni din structurile de forţă care sunt implicaţi în această fraudă. Din nou, o problemă prost gestionată de politicieni”, a declarat fostul ministru al Educaţiei la Prima Tv.

Citeşte şi Daniel Funeriu: Problema abandonului şcolar nu se rezolvă de Ministerul Educaţiei, se rezolvă de Ministerul de Interne. ce spune de educaţia sexuală în şcoli

Funeriu spune că a avut o contribuţie la devoalarea plagiatului fostului premier Victor Ponta, precizând că acest lucru l-a „costat scump”,

Fostul ministru susţine că a propus soluţia, la plecarea sa, şi anume aceea ca universităţile însele să verifice toate tezele şi să trimită rezoluţiile cu privire la plagiate, iar cele care nu fac acest efort să nu mai primească bani de la buget.