Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, susţine că „dacă 50% dintre elevi nu iau bacalaureatul, nu este o tragedie”

Fost ministru al Educaţiei în guvernul lui Emil Boc, Daniel Funeriu a declarat într-o intervenţie televizată că punctul slab al învăţământului românesc nu este atât promovabilitatea foarte scăzută a bacalaureatului, ci lipsa unui învăţământ profesional competitiv.

07 iun. 2022, 10:07
Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, susţine că „dacă 50% dintre elevi nu iau bacalaureatul, nu este o tragedie”

Daniel Funeriu spune că forţa de muncă calificată este principala problemă a societăţii româneşti, mai mult decât şomajul, astfel că miniştrii Educaţiei care i-au succedat ar fi trebuit să se concentreze pe dezvoltarea „învăţământului dual”.

„Dacă jumătate dintre elevii unei generații nu iau bacalaureatul, nu este o tragedie. Este gresit să ne plângem că doar 50% nu iau bacalaureatul, dacă restul de 50% ies din școală cu o profesie, o meserie bine dobândită,” a spus Daniel Funeriu la Euronews.

Acesta a menționat că lipsa bacalaureatului nu este tragică, atâta timp cât persoanele s-au orientat către o cale de invățământ profesional.

„Oricine merge, de exemplu, în Timișoara, orașul meu, vede peste tot că e nevoie de forță de muncă. Principala problemă a României este lipsa forței de muncă, nu este șomaj. Și atunci, cei 16 mininiștri care s-au perindat pe această funcție de când am plecat eu n-aveau decât să întărească acest învățământ profesional dual. Nu este suficient întărit și valorizat social învățământul profesional. Asta este problema numărul unu,” a explicat Daniel Funeriu.

Citeşte şi: Schimbări majore în structura noului an şcolar. Câte vacanțe și zile libere vor avea elevii în anul şcolar 2022-2023

Peste 126.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie – iulie, care începe luni cu probele de evaluare a competenţelor, programate în perioada 6 – 16 iunie.

Peste 40 de mii de elevi de clasa a XII-a din generația curentă nu s-au înscris la examenul din sesiunea de vară. Numărul reprezintă peste un sfert din absolvenții de liceu și este un record absolut. Specialiștii avertizează însă că diploma de bac este importantă și că lipsa acesteia nu le oferă tinerilor prea multe oportunități.

Citeşte şi: Bacalaureat 2022. Peste 126.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului în sesiunea iunie-iulie 2022