Daniel Relenschi, premiat pentru tablourile sale fascinante. Povestea lui este cutremurătoare

127 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu au fost marcaţi sâmbătă dimineaţa printr-o întâlnire între scriitori, poeţi, artişti plastici, istorici, colecţionari din România, Moldova şi Ucraina în Centrul Istoric al municipiului Botoşani. În cadrul acestui eveniment, pictorul Daniel Relenschi a primit medalia „Teiul de Argint" pentru realizarile în plan artistic de până acum.

12 iun. 2016, 14:21
Daniel Relenschi, premiat pentru tablourile sale fascinante. Povestea lui este cutremurătoare

Scriitori, poeţi, artişti plastici, istorici, colecţionari din România, Moldova şi Ucraina s-au întâlnit în grădina unui restaurant din botoşanu pentru a comemora 127 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu. La ediţie aniversară, juriul a acordat premii pentru Literatură, Arte Vizuale, Colecţii şi Colecţionari, Publicistică, Spiritualitate, Restituirea Istoriei şi Folclor. Unul dintre premii, „Teiul de Argint” pentru Arte Vizuale, a fost acordat pictorului Daniel Relenschi, bolnav, care are nevoie de ajutorul tuturor pentru a traversa o perioadă cât de poate de dificilă.

Pictorul roman de 30 de ani, recunoscut la nivel international pentru unicile sale tablouri 3D si o personalitate activa in campanii pentru salvarea copiilor grav bolnavi, suferă din păcate de cancer de piele. Tumorile pe piele au aparul în urmă cu cinci luni, nu s-a știut despre ce afecțiune este vorba, până când la piciorul stâng, tumoarea a început să provoace dureri de nesuportat. Exista o bănuială, de aceea a fost nevoie de o biopsie pentru a obține un rezultat. Această biopsie a fost prelevată la IRO Iași, de unde a venit și rezultatul.

Daniel a urmat pană în aprilie, timp de trei săptămani, un tratament de radioterapie în Iași, la Policlinica Sfântul Spiridon, cu trimitere de la IRO Iași. Era necesar deoarece durerile cauzate de tumorile de la picioare erau prea puternice și era pericolul ca acestea să se extindă.

Rezultatele radioterapiei sunt vizibile, o parte din tumori au căzut, e un proces dureros de vindecare, dar Daniel se folosește de sedative și astfel durerile sunt ușor diminuate.

”Am trăit o viață plină până acum, sper să fie la fel și de acum înainte. Pentru mine așa un diagnostic nu înseamnă sfârșitul, ci începutul unei lupte, care va sfârși cu o victorie a mea, dar și a celor care mă susțin, asta pentru că voi face tot ce îmi stă în putere să răzbesc. De mic copil știu ce înseamnă să suferi, asta din cauza sănătății precare dar și din cauza experiențelor de viață pe care le-am trăit. Sunt cazuri în care un cancer nu este depistat decât prin analize amănunțite, la fel a fost și în cazul meu, doar ca din păcate la mine e și vizibit, fiind un cancer de piele care vine cu dureri de nesuportat.

Ce am putut face până în acest moment a fost radioterapie, care promitea să reducă din dureri și din mărimea tumorilor, asta până voi urma un tratament pe care doresc să-l urmez în afara țării, la un spital care s-a mai confruntat cu astfel de cazuri. Până a fost depistat cancerul, am încercat să tratez mai multe afecțiuni, una din ele fiind neuropatia, care mi-a afectat picioarele, privându-mă de echilibru, și provocându-mi dureri la atingere, usturimi puternice în tălpi, evident mersul era un chin, am făcut chinetoterapie, care m-a ajutat să reduc din efectelel neuropatiei, afecțiunea contribuind la suportarea cu greu a efectelor cancerului.

Din păcate costurile tratamentelor sunt mari și nu aș fi în stare să le susțin singur fără oameni cu inimă mare. Am avut și am susținerea financiară din partea familiei, a apropiaților și a prietenilor mei, dar și a unor oameni pe care nu i-am cunoscut niciodată. E o experiență din care voi învăța și sper la rândul meu să pot dărui tot ce e frumos, știind că asta e menirea mea și încerc să o arăt prin tot ceea ce fac”, a mărturisit Daniel.

Daniel are nevoie de 20.000 de euro pentru examene amanuntite si tratament, pe care spera sa le realizeze la Clinica ACIBADEM-Turcia.

Asociatia Salveaza o inima ( https://salveazaoinima.ro) a pornit o campanie de strangere de fonduri pentru Daniel si se pare ca multi oameni s-au mobilizat, strangandu-se in cateva zile, 37% din suma totala.

Donatii pot fi facute online pe pagina dedicata lui Daniel, https://salveazaoinima.ro/campaigns/daniel-relenschi/ dar si in conturile deschise de mama lui Daniel, Maxin Doina

Titular cont- Maxin Doina (mama lui Daniel)
IBAN RON- RO35BTRLRONCRT 0229692602
IBAN EURO- RO12BTRLEURCRT 0229692601
Cont deschi la Banca Transilvania

Pentru cei care nu sunt in tara:
Swift- BTRLRO 22
BIC- BTRL

Contact: Maxin Doina- 0729484353
e-mail: [email protected]
Daniel Relenschi- 0731813500
e-mail: [email protected]

Cu câteva luni în urmă, Daniel a întins o mână de ajutor lui Matei, un băiețel care suferea de hipoacuzie neurosenzoriala bilaterală profundă. A oferit spre licitație pictura ”Izvor de Dor”, prima pictură 3D în straturi de sticlă din România, tablou ce o reprezintă pe Sofia Vicoveanca, într-un cadru natural, un peisaj de primăvară. Suma s-a strâns foarte repede, Matei reușind să primească implantul cohlear de care avea atâta nevoie. În mod paradoxal, acum el este cel care are nevoie de ajutor.

Daniel a început să deseneze la vârsta de 4 ani şi deşi talentul îl moştenise din plin de mama sa a trebuit să înveţe totul singur. O vedea pictând şi voia să facă şi el la fel. Nu ştia cum să dea viaţă creionului din mână şi nu primea răspunsuri. Mama sa nu i-a arătat niciodată nimic, trebuia singur să înţeleagă, să caute, să descopere. A fost fericit că în şcoală existau orele de desen, se bucura din plin de ele pentru ca acasă nu găsea îndrumare şi încurajare spre pictură, şi asta pentru ca în acea perioadă interesul pentru artă scăzuse total. A vrut să studieze arta în clasele V-VIII, însă mama sa a refuzat şi l-a trimis la o clasă de matematică-informatică.

După ce a studiat la un liceu textil pe profil design vestimentar s-a specializat în crochiul de modă. A cochetat o bună perioadă cu lumea modelingului unde a colaborat cu Irina Schrotter şi Doina Levintza pentru ca apoi să-şi dea seama că pictura trebuie să devină prioritate, o profesie.

Primele tablouri le-a făcut în 2008, atunci când a avut şi prima expoziţie. Şi-a prezentat lucrările la Sala Polivalentă din Muzeul Judeţean Botoşani unde a avut un mare succes. Din acel moment, viaţa artistului s-a schimbat radical. Au urmat numeroase comenzi şi provocări. A pictat tablou după tablou şi a reuşit de fiecare dată să impresioneze cu talentul său.

„În pictura mea se găseşte tot ce e frumos. Încerc să pictez frumosul sau să-l reinventez. Câteodată sunt tentant să pictez şi alte lucruri şi încerc să nu-mi dau frâu acestor imbolduri”, spune pictorul.

Într-o zi, Daniel a primit o provocare din partea unui prieten care l-a întrebat dacă poate face o pictură 3D pe asfalt. A zis „da”, deşi nu ştia nimic despre 3D.

Cu această lucrare, Daniel Relenschi a devenit artistul care a realizat prima pictură 3D din România. Asta după ce iniţial se scrisese în presă că germanul Manfred Stader făcuse la noi în ţară o astfel de lucrare în premieră. Au urmat interviuri peste interviuri şi s-a aflat apoi că de fapt tânărul român era cel care adusese pentru prima dată pictura 3D pe străzile din România.

„Mi-a plăcut să mă provoc şi am zis că dacă altcineva poate, şi eu pot face lucrul acesta. Pictura a fost realizată în cadrul festivalului de publicitate nonconvenţionala ADfel în 2011”, a povestit artistul.

„Interacţiune”, primul tablou 3D în ulei din lume

După ce a realizat prima pictură 3D pe asfalt, Daniel Relenschi a simţit nevoia să facă mai mult, şi a reuşit. A pornit de la ideea că 3D-ul trebuie dus către alte culmi faţă de cele pe care le ocupa şi a realizat primul tablou 3D în ulei din lume.

„Lucrarea este plină de simboluri, se poate vedea mâna care pare să întindă un măr dar aceasta iese dintr-un univers necunoscut, o lume de ideal, trecerea produce durere, dar odată ce interacţionezi vezi lucrurile tot mai clar. Am făcut referire aici la geneza. Se mai pot observa şi alte ”subtilităţi”, dar acestea rămân a fi descoperite de privitor”, explică pictorul.

În toamna anului trecut, Daniel Relenschi a pictat timp de două zile în Parcul Izvor în cadrul Creative Fest 2015, o lucrare in tehnica 3D, cu tema: interactiunea urbanului cu natura.