Daniel Zamfir, despre „secretul” acordului pe Schengen: „Liberalii se laudă cu munca altora”

Într-o postare recentă pe Facebook, senatorul PSD Daniel Zamfir ridică semne de întrebare cu privire la modul în care este atribuit succesul aderării României la spațiul Schengen.

05 ian. 2024, 13:24
Daniel Zamfir, despre „secretul” acordului pe Schengen: „Liberalii se laudă cu munca altora”

Senatorul Daniel Zamfir, atac la miniștri Predoiu și Odobescu după reacţiile cu privire la Schengen. Potrivit senatorului acest lucru se datorează în primul rând premierului Marcel Ciolacu. Un prim argument adus de senator este legat de vizita premierului Ciolacu în SUA și întâlnirea acestuia cu Anthony Blinken și Ronald Lauder, fost ambasador al SUA în Austria. El susține că acest demers a avut un impact decisiv asupra deblocării situației Schengen și a întărit poziția României în această privință.

”Categoric e un succes al Guvernului României, dar să afirmi că premierul Ciolacu «a fost şi el pe acolo», când, de fapt, deblocarea Schengen s-a realizat dupa vizita premierului Ciolacu în SUA şi întâlnirea acestuia cu Ronald Lauder, fost ambasador al SUA în Austria şi prieten cu Nehammer, e sub demnitatea celor care ocupă azi funcţiile de miniştri de Interne şi Externe” a adăugat senatorul PSD.

Marcel Ciolacu, anunţuri importante despre Schengen: „Pentru prima dată, avem un proces ireversibil”
De asemenea, Zamfir subliniază importanța cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, și a premierului Spaniei, Pedro Sanchez, în procesul de aderare la Schengen.

”Nu în ultimul rând, ceilalți doi piloni decisivi au fost cancelarul Germaniei, Olaf Scholz si premierul Spaniei, Pedro Sanchez, ambii apropiați ai lui Marcel Ciolacu în Partidul Socialistilor Europeni.”, se mai arată în postare.

Un alt aspect evidențiat de senator este atitudinea modestă a premierului Ciolacu, care a subliniat întotdeauna că succesul aderării la Schengen este o realizare a întregii țări, nu doar a sa personală.

”Faptul ca premierul Ciolacu a spus întotdeauna că este o reușită a României, nu a lui personal, e diferența între un om de stat si alții.” a conchis Zamfir.

 

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu a declarat la Antena 3, că aderarea aeriană și maritimă la Schengen a fost o muncă de echipă.

”Este un pas important în procesul de aderare completă la Schengen, un pas pentru care s-au depus eforturi diplomatice în strânsă coordonare cu Ministerul de Interne şi cu colegii. A fost o muncă de echipă, sub coordonarea strânsă a preşedintelui României, a primului-ministru.”, a afirmat Luminiţa Odobescu.

#Acesta este ”secretul” acordului politic care mai apoi a fost transpus la nivel tehnic de ministerele de resort. Adevărul poate fi scris, dar pentru unii liberali pare că e nevoie și de imagini.
Le au mai jos!”, a scris Daniel Zamfir pe Facebook.

Citeşte şi

EXCLUSIV Marcel Ciolacu, sigur de aderarea completă a României la Schengen în 2024: ”Din acest moment, având un acord politic, întregul demers e ireversibil”

Este oficial, România şi Bulgaria vor adera cu frontierele aeriene şi maritime la Schengen începând cu 31 martie. Decizia a fost publicată, joi, 4 ianuarie, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Documentul prevede, din considerente tehnice și operaționale, eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime interne în 2024.

Urmează continuarea negocierilor pentru includerea şi a frontierelor terestre în acordul de aderare. Singura ţară care mai pune piedici României şi Bulgariei la acest capitol este Austria.