Darius Vâlcov a scăpat de controlul judiciar dispus de DIICOT. Avocat: Urma să plece în Elveţia. Nu era o plecare gen Mazăre, Udrea

Darius Vâlcov s-a prezentat, vineri dimineață, la Curtea de Apel București, pentru a-și susține contestația față de controlul judiciar dispus de DIICOT în dosarul deschis după ce acesta a publicat pe Facebook protocolul secret între SRI și Parchetul General.

21 iun. 2019, 06:02
Darius Vâlcov a scăpat de controlul judiciar dispus de DIICOT. Avocat: Urma să plece în Elveţia. Nu era o plecare gen Mazăre, Udrea

UPDATE. Curtea de Apel București a revocat, vineri, măsura controlului judiciar luată de Parchet în cazul lui Darius Vâlcov.

„Admite plângerea formulată de inculpatul V.D.B.. Revocă măsura controlului judiciar luată față de inculpatul V.D.B prin ordonanța nr. 2922/D/P/2018 din data de 18.06.2019 a Parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Decizia este definitivă”, se arată în minuta instanței.

UPDATE. Adrian Georgescu, avocatul lui Darius Vâlcov, a declarat vineri, la Curtea de Apel Bucureşti, că fostul consilier al premierului Viorica Dăncilă urma să meargă în Elveţia pentru a-şi duce copilul în tabără, susţinând că nu era „o plecare gen Mazăre, Udrea, Bica”.

Curtea de Apel Bucureşti a judecat vineri o contestaţie depusă de Darius Vâlcov, în care acesta solicita ridicarea controlului judiciar pus pe numele lui de procurorii DIICOT.

La ieşirea din sala de judecată, Darius Vâlcov a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor, însă avocatul său a declarat că procurorii DIICOT l-au plasat pe Vâlcov sub control judiciar, după ce au aflat că acesta urma să se deplaseze în Elveţia.

„Urma să plece în Elveţia, să-şi ducă copila în tabără. Nu este niciun fel de secret că sora lui Vâlcov se află în Elveţia de 10 ani. Pentru copilă fusese cumpărată tabăra respectivă, achitată, am şi trimis documente procurorului de caz. (…) Nu era o plecare gen, ca să zic aşa, Mazăre, Udrea, Bica şi alte persoane din astea, aşa cum, sunt convins, că i-a fost sugerat procurorului de caz. (…) Vâlcov nu se mai află sub imperiul măsurilor preventive de aproape trei ani. Dacă Vâlcov ar fi vrut să plece din ţară, pentru că avem o hotărâre care nu este definitivă, eu cred că ar fi putut să o facă de o mie de ori până acum. (…) Vâlcov este angajat în Bucureşti, are un contract de muncă în mediul privat”, a explicat avocatul Adrian Georgescu.

În opinia avocatului, fapta de care este acuzat Vâlcov nu este infracţiune, pentru că acesta a publicat un document care a fost denunţat de instituţiile statului, respectiv de directorul SRI, Eduard Hellvig, şi de către procurorul general.

„A publica un document care nu poartă marcaje de secret, pe o pagină de Facebook, cu scopul de a informa oamenii în legătură cu faptul că autorităţile nu spun adevărul în legătură cu aceste protocoale, în opinia mea înseamnă că Vâlcov nu a săvârşit infracţiunea de care este acuzat. (…) Când a fost luată măsura faţă de Vâlcov, marţi, la ora 14,00, am retrăit nişte vremuri pe care le-am considerat că nu le voi mai trăi în ţara asta. Vremuri în care anumite persoane erau luate de pe aeroport, vremuri în care anumite persoane, care urmau să plece din ţară din diverse motive, erau oprite prin măsuri preventive luate în dosare care zăceau în amorţire. Măsura este luată într-un dosar în care, din februarie, nu s-a întâmplat nimic, într-un dosar în care au fost administrate toate mijloacele de probă şi dosarul era finalizat, într-un dosar în care nu mai era nimic de administrat la acest moment, un dosar care zăcea în adormire”, a mai spus avocatul.

_________________________________________________________________________________

 

„Cred că știți cu toții care e adevărul”, a spus Darius Vâlcov la intrarea în Curtea de Apel București.

Darius Vâlcov a contestat, la Curtea de Apel București, controlul judiciar dispus de DIICOT, termen ce are loc vineri. În cadrul măsurii preventive pentru 60 de zile, Vâlcov nu poate părăsi Slatina decât cu încuviințarea organelor competente.

Demersul lui Vâlcov vine după ce procurorii DIICOT au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și l-au pus sub control judiciar pentru divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, după ce a publicat pe Facebook protocolul secret SRI-PÎCCJ.

„Prin ordonanţa din data de 18.06.2019, procurorii DIICOT-Structura Centrală au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile faţă de inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, pentru săvârşirea infracțiunii de divulgare a secretului care periclitează securitatea naţională, faptă prevăzută şi pedepsită de art.407 al.3 CP. În fapt s-a reţinut că, la data de 23.08.2018, inculpatul a publicat pe pagina personală a unei reţele de socializare, o copie a unui document clasificat intitulat „Protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea obligaţiilor ce le revin potrivit legii”, informează DIICOT, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, postareaa inclus șase pagini din protocol, pe care erau înscrise numerele de înregistrare 09472/08.12.2016 (PÎCCJ) şi 03656/07.12.2016 (SRI), documentul fiind încadrat în clasa „secrete de stat”, nivel „secret”, conform art. 4 al.2 lit.c din H.G.585/2002.

La scurt timp după apariţia în cursul anului 2018, pe site-ul PÎCCJ a protocolului public dintre Parchetul General şi SRI, încheiat în anul 2016, Darius Vâlcov a publicat pe pagina sa de Facebook şi o variantă secretă a protocolului.

Deşi protocolul nu mai producea efecte, aşa cum au anunţat SRI şi Parchetul General, era un document secret. Protocolul ar fi provenit de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, de unde vine Adina Florea, candidată la șefia Secției de anchetare a magistraților.