Darius Vâlcov, pe urmele lui Liviu Dragnea. Instanţa Supremă rejudecă apelul în septembrie

Darius Vâlcov a fost condamnat, în primă instanţă, pe 8 februarie 2018, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la opt ani de închisoare. Potrivit deciziei de anul trecut, Vâlcov a primit 4 ani pentru trafic de influenţă, 6 ani pentru spălare de bani şi 2 ani pentru efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. Aceste pedepse s-au contopit, aplicându-se pedeapsa cea mai mare, la care se adaugă un spor, rezultând astfel o condamnare finală de 8 ani. Săptămâna trecută, darius Vâlcov şi-a dat demisia din Guvern.

11 iun. 2019, 09:25
Darius Vâlcov, pe urmele lui Liviu Dragnea. Instanţa Supremă rejudecă apelul în septembrie

UPDATE: Darius Vâlcov, fostul consilier pe probleme economice al premierului, cere unui complet de cinci judecători de la Instanţa supremă anularea deciziei prin care a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie şi rejudecarea procesului de la zero, pe motiv că primii magistraţi nu ar fi fost specializaţi în judecarea unor astfel de fapte, conform agerpres.ro. Completul de 5 judecători de la Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) a amânat pentru data de 17 septembrie, apelul dosarului în care fostul ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

UPDATE: Avocatul lui Darius Vâlcov a cerut, marți, la termenul din apelul dosarului în care fostul ministru de Finanțe a fost condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare, audierea fostului lider liberal Vasile Blaga, invocând și nelegalitatea compunerii completului de 3 judecători de pe fond.

Adrian Georgescu, avocatul lui Darius Vâlcov, a invocat, marți, la termenul de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), nelegalitatea compunerii completului de 3 judecători care l-a condamnat în primă instanță pe fostul ministru de Finanțe la 8 ani de închisoare, susținând că acesta nu era specializat pe corupție. Totodată, apărătorul a cerut și audierea unor martori, printre care și a denunțătorului din dosar, Theodor Berna.

Avocatul a solicitat audierea fostului lider liberal, Vasile Blaga, pe motiv că acesta a fost cel care l-a pus în contact pe Darius Vâlcov cu Theodor Berna, denunțătorul din dosar.

„Emiterea unei adrese la DNA și alta la SRI să fie solicitat să se comunice instanței informțaii cu privire dacă au existat activități comune și au primit caracter de probă și au fost folosite de organele de urmărire penală în sesizarea instanței. Să se arate cine a pus în executare mandatele tehnice. Să se spună dacă au existat comunicări între DNA și SRI cu caracter clasificat”, a mai cerut avocatul lui Darius Vâlcov.

UPDATE: Instanța Supremă a început, marți, judecarea apelului în dosarul în care Darius Vâlcov a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare, după ce a respins solicitările de amânare a procesului, venite atât din partea avocaților lui Vâlcov, cât și a procurorilor,

UPDATE: Darius Vâlcov este singurul inculpat din dosar care nu s-a prezentat la primul termen de judecată din apelul în dosarul de corupție, care se judecă la un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Avocatul lui Vâlcov a cerut amânarea judecării, pe motiv că două dintre judecătoarele din Completul de cinci – Ioana Bogdan și Gianina Arghir – sunt în concediu de odihnă și au fost substituite de alți doi magistrați. Instanța a respins cererea, spunând că la termenul de marți va fi doar aprobat probatoriul și nu se va trece la administrarea acestuia. Și procurorul de ședință al DNA a cerut amânarea judecării, pe motiv că avocații lui Vâlcov au depus motivele de apel azi dimineață și nu a avut timp să le citească. Și această cerere a fost respinsă de instanță, dar judecătorii au suspendat ședința de judecată jumătate de oră, pentru a-i da procurorului DNA timp să citească motivele de apel. După reluarea ședinței de judecată, toți inculpații din dosar vor depune cererile privind probele pe care vor să le prezinte pentru a-și dovedi nevinovăția. 

Darius Vâlcov, „creierul” din spatele programului de guvernare al PSD, merge încet dar sigur pe urmele șefului său de partid, Liviu Dragnea. Condamnat la 8 ani de închisoare în primă instanță, Vâlcov a beneficiat de clemență din partea judecătorilor: motivarea sentinței a venit după mai bine de 1 ani, iar apelul a început cu o amânare de 2 luni.

Darius Vâlcov nu s-a prezentat la ICCJ. Astăzi a început judecata în dosarul de corupție în care a contestat pedeapsa de 8 ani de închisoare primită în primă instanță

Primul termen al procesului de la Curtea Supremă a avut loc în 16 aprilie, iar completul de cinci judecători a decis o amânare surprinzătoare în dosarul Darius Vâlcov, de aproape două luni.

Amânarea a fost solicitată de mai mulți inculpați din dosar, inclusiv de fostul ministru care a cerut termen pentru angajarea unui avocat.

Președintele completului a anunțat în sală de judecată că este singurul termen pe care instanță îl acordă pentru lipsă de apărare și angajarea unui avocat pentru Darius Vâlcov.