Darius Vâlcov, un nou atac la adresa băncilor: Cum au fost umflate artificial ratele românilor. Răspunsul BNR

Publicat: Marţi, 19 Februarie 2019 11:52 // Actualizat: Marţi, 19 Februarie 2019 14:26 // Sursa: romaniatv.net

Băncile din România nu s-au împrumutat deloc, între ele, în luna ianuarie, iar cotaţiile ROBOR la 3 şi 6 luni au fost folosite pentru a ”umfla” ratele populaţiei, a scris, marţi, pe pagina sa de Facebook, consilierul guvernamental Darius Vâlcov.

Pasajul legat de evoluţia ROBOR apare sub un alt pasaj, prin care Vâlcov neagă acuzaţiile potrivit cărora teza sa de doctorat este una parţial plagiată. Potrivit PressOne, mai mult de 100 dintre cele 212 de pagini ale tezei de doctorat a lui Darius Vâlcov, intitulată "Perfecţionarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană", sunt plagiate.

"În altă ordine de idei, dacă nu ştiaţi, în luna ianuarie, media cotaţiilor ROBOR la 3 luni a fost 2,97 şi la 6 luni a fost 3,27. Numărul tranzacţiilor la 3 şi la 6 luni a fost un mare ZERO. (Adică băncile, între ele, nu s-au împrumutat deloc. Cotaţiile au fost folosite doar pentru umflarea ratelor populaţiei)", a scris Vâlcov, marţi.

BNR îl contrazice însă pe Vâlcov şi spune că în primele 19 zile din luna februarie media cotaţiilor ROBOR la 3 şi 6 luni a devenit mai mică decât media tranzacţiilor efective, astfel că, dacă s-ar folosi acest indicator în calcularea ratelor, acestea ar creşte pentru luna în curs. "Acestea sunt datele pe luna ianuarie, dar, începând cu 25 ianuarie, tendinţa din piaţă s-a inversat. În consecinţă, pe primele 19 zile din februarie, media cotaţiilor ferme la ROBOR 3 luni e 3.12% şi ROBOR 6 luni e 3,32%, în timp ce media tranzacţiilor efective este mai mare – 3,39%. Iar această tendinţă continuă. Ceea ce ar însemna că, dacă s-ar folosi acest indicator - media tranzactiilor efective - şi nu ROBOR la 3 luni, ratele ar creşte pentru luna în curs", a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, la solicitarea News.ro.

Reacţia lui Darius Vâlcov sa vine la câteva zile după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a participat la audierile purtate în Senat pe marginea evoluţiei inicelui ROBOR. În 12 februarie, Isărescu a subliniat că indicele ROBOR nu a fost manipulat de către bănci, în condiţiile în care el a rămas la un nivel mai scăzut, în trecut, atâta timp cât şi nivelul inflaţiei a rămas jos, iar BNR nu se "joacă cu politica monetară", dobânzile crescând în pas cu inflaţia.

În 4 februarie, Vâlcov a declarat, pentru Bloomberg, că Guvernul vrea ca BNR să schimbe radical modul în care ROBOR este calculat sau poate chiar să-l elimine.

În ianuarie, senatorul ALDE Daniel Zamfir a susţinut că indicele ROBOR este "trucat" printr-o înţelegere între băncile comerciale, cu implicarea BNR, şi a cerut guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi şefului Consiliului Concureţei, Bogdan Chiriţoiu, să vină la audieri în Comisia economică din Senat.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7621
RON
20 May
noapte 15 °
zi 27 °
Ultimele joburi adaugate
24 H