REFERAT DNA. Darius Vâlcov primea ŞPĂGILE în pungi de PLASTIC

Darius Vâlcov, ministrul Finanțelor, se prezenta la sediul SC Tehnologica Radion la momentul efectuării plăților de către Compania de Apă Olt, primind banii în pungi de plastic, în tranșe cuprinse între 400.000 și 1.000.000 de lei.

14 mart. 2015, 19:29
REFERAT DNA. Darius Vâlcov primea ŞPĂGILE în pungi de PLASTIC

Informația apare în referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare pentru actualul primar al municipiului Slatina, Minel Prina, reținut pentru complicitate la trafic de influență, în dosarul în care a fost pus sub acuzare și ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, scrie Agerpres.

„Astfel, la momentul efectuării plăților de către Compania de Apă Olt, Vâlcov Darius se prezenta la sediul SC Tehnologica Radion, după ce îl suna în prealabil pe telefonul mobil aspecte confirmate de angajați. Remiterea sumelor de bani către Vâlcov s-a realizat în pungi de plastic în tranșe cuprinse între 400.000 și 1.000.000 de lei, proveniența banilor remiși fiind justificată de omul de afaceri ca fiind din vânzarea unor terenuri proprietate personală sau din retrageri în numerar din contul personal”, se arată în document.

Procurorii au constatat că omul de afaceri l-a contactat pe Darius Vâlcov, primar al municipiului Slatina la acea dată, căruia i-a propus ca în schimbul oferirii sprijinului constând în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA) conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări.

În urma acceptării propunerii făcute, firma sa a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului ”Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania de Apă Olt pentru următoarele lucrări: ”Reabilitare și extindere rețele de apă și canalizare în municipiul Slatina”, ”Reabilitare și extindere rețele de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt” și ”Reabilitare și extindere rețele de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava”.

Potrivit documentului, începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei omul de afaceri nu a mai putut face plățile către Vâlcov, context în care acesta l-a pus în legătură cu viceprimarul Minel Prina care știa de înțelegere, hotărând, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite de SC Tehnologica Radion către SC Plus Confort SRL, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu.

Astfel, arată DNA, banii s-au virat, pe baza acestei relații comerciale nereale, și în perioada 2010-2012, Darius Vâlcov primind o sumă cuprinsă între 1.500.000 — 2.000.000 euro, echivalentul în lei.

În referat se precizează că în perioada 2009-2014 omul de afaceri s-a întâlnit de mai multe ori cu Prina și Vâlcov pe raza municipiului Slatina și în București, una dintre locațiile de întâlnire fiind Hotelul City.