Economia chiar ”duduie”? Datoria guvernamentală a ajuns la aproape 50% din PIB, la sfârșitul lunii aprilie

Guvernul în frunte cu Florin Cîțu dau asigurări românilor că economia merge ca pe roate, însă un nou raport scoate la iveală o perspectivă interesantă.

11 iul. 2021, 17:26
Economia chiar ”duduie”? Datoria guvernamentală a ajuns la aproape 50% din PIB, la sfârșitul lunii aprilie

Datoria guvernamentală a ajuns la aproape 50% din PIB. Datoria guvernamentală totaliza 526,7 miliarde de lei la finalul lunii aprilie, respectiv 49,9% din PIB, faţă de 499,153 miliarde lei (47,3% din PIB) la sfârşitul lui 2020, potrivit datelor centralizate de Ministerul Finanţelor.

Datoria guvernamentală a ajuns la aproape 50% din PIB, la sfârșitul lunii aprilie

Din total, suma de 16,79 miliarde de lei reprezenta datoria pe termen scurt. De asemenea, cea mai mare parte din această datorie, respectiv 446,504 miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat, transmite Agerpres.

În ceea ce priveşte datoria administraţiei publice centrale, valoarea se ridică la 510,923 miliarde de lei. Din total, 494,148 miliarde de lei era datoria pe termen mediu şi lung, cea mai mare parte fiind în lei (236,084 miliarde de lei) şi euro (232,225 miliarde de lei, echivalent).

Datoria administraţiei publice locale se cifra la 15,774 miliarde de lei, la finele lui aprilie 2021, din care 15,757 miliarde de lei pe termen mediu şi lung.

Complementar, datoria externă a administraţiei publice era de 267,850 miliarde de lei (25,4% din PIB), din care 263,197 miliarde de lei cea a administraţiei publice centrale şi 4,653 miliarde de lei a administraţiei publice locale, şi aproape în totalitate (267,22 miliarde de lei) era pe termen mediu şi lung.

Florin Cîţu le vinde gogoşi românilor. Premierul spune că alimentele din ţara noastră sunt ieftine, putere de cumpărare creşte iar locuitorii sunt foarte fericiţi. Mai mult decât atât, şeful Guvenrului îi încurajează pe românii care au plătit rate mari să meargă la sediul PSD şi să ceară diferenţa.

„Eurostat confirmă că în România sunt cele mai ieftine alimente din UE. Alimentele sunt ifetine, puterea de cumpărare crește, crește și consumul, românii sunt mai fericiți. Sunt date oficiale, nu le poate nega nimeni. Am luat cele mai bune măsuri pentru economie, iar rezultatele se văd.

Am spus că nu creștem taxe, că nu introducem altele noi și asta am livrat. PSD-iștii au făcut tot posibilul să blocheze vaccinarea. Îi scoatem pe români din sărăcie și nu îi mai țineți în logica ajutoarelor sociale. Noi vrem bine, PSD și AUR vor răul. Dragi români, vă mai spun un lucru, în această guvernare am schimbat total paradigma privind cheltuielile bugetare. Am alocat mai multe sume pentru investiţii. Am mai făcut o schimbare majoră. Guvernul creşte împrumuturile doar pentru investiţii care au un randament pozitiv în viitor. Nu e vorba de împrumuturi pentru investiţii în general, ci pentru investiţiile profitabile. Sper că sesizaţi diferenţa. Cheltuielile care ajung în buzunarele PSD şi sinecuriştilor PSD nu sunt investiţii. Nu vom folosi împrumuturi să plătim sinecuri.

Aţi panicat românii şi atât. Cereţi-vă scuze românilor. I-aţi manipulat. Uite că economia României merge foarte bine. Rata inflaţiei e mai mică decât în orice altă perioadă când România era guvernată de pesedişti. Aşa se face o guvernare de succes, de centru dreapta. Pe 21 iunie 2021 Eurostat a arătat că puterea de cumpărare e mai mare decât în Grecia. Domnule Ciolacu, cred că e momentul să vă cereţi scuze faţă de românii care au credite. I-aţi manipulat. Îi încurajez pe toţi românii care au plătit rate mai mari la bancă să meargă la sediul PSD şi să ceară diferenţă. Sigur au bani de unde să dea”, a declarat Florin Cîţu.

Citește și: Florin Cîţu anunţă măsura care ar putea salva economia României: „Faptul că am arătat o cale clară şi credibilă ar trebui să ajute”