Datoria publică a Germaniei a scăzut sub 60 la sută din PIB

Datoria publică a Germaniei a scăzut sub 60% din PIB încă din acest an, a anunţat ministrul de Finanţe Olaf Scholz, fiind pentru prima dată din 2002 când este sub plafonul stabilit de UE prin Tratatul de la Maastricht, transmite Reuters.

27 nov. 2018, 08:17
Datoria publică a Germaniei a scăzut sub 60 la sută din PIB

Toate statele membre ale zonei euro s-au angajat să-şi limiteze datoria publică la maxim 60% din PIB. Dar Germania, cea mai mare economie din UE, a încălcat această reglementare în fiecare an din 2003, aşa cum au făcut multe ţări membre.

Scholz a anunţat luni că datoria publică a scăzut sub plafonul de 60% din PIB în 2018, cu un an mai devreme decât era planificat iniţial, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Daniel Dăianu, BNR : Este posibilă o nouă criză economică mondială, dar nu de amploarea celei din 2007-2009

Astfel, autorităţile de la Berlin au posibilitatea de a acţiona la orice criză fără să ceară ajutor extern, a explicat ministrul german de Finanţe.

Realizarea fiscală anunţată de Scholz va ajuta coaliţia aflată la guvernare să-şi îndeplinească promisiunile de majorare a investiţiilor publice şi a impozitelor pentru cei bogaţi, potrivit Agerpres.

Creşterea economică face ca Executivul de la Berlin să înregistreze excedent bugetar, care-i permite să majoreze cheltuielile publice fără a face noi împrumuturi.