Datul kilometrilor înapoi, SPORT NAŢIONAL. 80% dintre maşinile aflate la vânzare sunt „mânărite”

Circa 80% dintre mașinile second hand aflate la vânzare în România au intervenții asupra kilometrajului, aceasta problemă generând o atât probleme tehnice cât și financiare pentru clienți, conform unui studiu realizat de un site de specialitate, remis, miercuri, AGERPRES.

15 dec. 2015, 12:57
Datul kilometrilor înapoi, SPORT NAŢIONAL. 80% dintre maşinile aflate la vânzare sunt „mânărite”

„Datul kilometrajului înapoi generează două mari probleme. Pe de o parte, uzura reală a mașinii nu este cunoscută, iar pe de alta dealerii de mașini rulate nu au cum să facă față concurenței neloiale pe care le-o fac samsarii prin vânzarea mașinilor la prețuri mult mai atractive, deoarece kilometrii sunt dați înapoi și pentru că nu au nicio obligație privind garanția sau plata taxelor. Au de pierdut clientul final și economia țării”, a declarat Mihai Cune, fondator și director general al InspectorAuto.ro.

Citeşte şi Topul maşinilor second hand de până în 5000 euro

Prima dintre probleme afectează grav cheltuielile cu reparațiile și întreținerea unei mașini, dar chiar și siguranța transportului cu o astfel de mașină. Numărul de kilometri reprezintă un indicator al uzurii tuturor componentelor unei mașini.

A doua problemă afectează economia țării. În România, au fost importate, în 2014, circa 220.000 de mașini rulate, dintre care InspectorAuto.ro estimează că doar aproximativ 30% pentru uzul propriu, iar restul de 70% au fost revândute, fiind din start importate pentru a fi comercializate. În cazul în care acest comerț ar fi fost făcut de dealeri auto, nu de persoane fizice, s-ar fi generat locuri de muncă și venituri la bugetul de stat.

Sumele colectate doar din plata TVA pentru aceste mașini comercializate pe persoană fizică s-ar ridica la circa 159 milioane euro, luând în calcul un preț mediu de 5.000 euro/mașină.

„Adică aproape cât a colectat statul din Timbrul de Mediu în 2014”, spun cei de la site-ul de specialitate.

„Propun implementarea modelului belgian și în România. Car Pass este la bază un ONG care implementează decizia Guvernului prin care fiecare service sau centru de inspecție tehnică periodică (ITP) este obligat să transmită către Car Pass numărul de kilometri ai mașinii de fiecare dată când aceasta intră la ei în unitate”, a spus Mihai Cune.

Citeşte şi Care sunt cele mai bune maşini pe care le poţi cumpăra cu 4000 de euro

Car Pass a emis 780.556 de certificate de atestare a numărului de kilometri în 2014, iar un semn că sistemul funcționează este faptul că numărul de cazuri de fraudă este redus — 1.239 incidente. Cu alte cuvinte, 99,98% dintre mașini au un istoric curat în ceea ce privește numărul de kilometri.

Altă măsură, ce poate fi văzută ca fiind complementară cu prima, este scoaterea în afara legii a ajustărilor de kilometraj, precum și interzicerea comerțului cu echipamente dedicate strict acestei operațiuni. De asemenea, pe contractele de vânzare-cumpărare ar trebui să devină obligatorie menționarea numărului de kilometri, iar vânzătorul să răspundă patrimonial sau penal în cazul în care se dovedește că a înșelat cumpărătorul.