David Cameron: Criza politică din Irlanda de Nord este o ameninţare reală

Publicat: Joi, 03 Septembrie 2015 22:36 // Actualizat: Joi, 03 Septembrie 2015 22:36 // Sursa: romaniatv.net

Premierul britanic David Cameron a estimat joi că criza politică din Irlanda de Nord reprezintă "o amenințare reală pentru stabilitatea" guvernului regional și a anunțat desfășurarea unor "negocieri urgente" săptămâna viitoare. 

La sfârșitul unei întâlniri cu omologul său irlandez, Enda Kenny, cei doi șefi de guvern au evocat o "situație serioasă" care cere "negocieri urgente și aprofundate între diferitele părți" pentru a găsi o soluție.

După șaptesprezece ani de la acordurile de pace care au încheiat trei decenii de confruntări confesionale, Irlanda de Nord a fost aruncată într-o criză politică declanșată de uciderea la jumătatea lunii august a unui fost militant al Armatei Republicane Irlandeze (IRA), amintește France Presse.

Partidul Unionist din Ulster (UUP, minoritar) a ieșit din guvernul coaliției guvernamentale regionale din șase partide și Partidul Unionist Democrat (DUP) al fostului prim-ministru Peter Robinson a amenințat că va face același lucru. Partidele unioniste ale provinciei britanice, loiale Londrei, acuză Sinn Fein, fosta aripă politică a IRA devenită partid politic, de incorectitudine în legătură cu persistența IRA.

În fața acestei crize și în timp ce alegeri vor avea loc în regiune în 2016, David Cameron a subliniat că este "vital pentru sustenabilitatea instituțiilor ca toate părțile să profite de ocazia unor negocieri urgente". Discuțiile ar trebui să reunească partidele politice nord-irlandeze și guvernele britanic și irlandez.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8423
RON
13 Jul
noapte 13 °
zi 26 °
Ultimele joburi adaugate
24 H