Davos: Cel mai mare risc mondial actual este criza costului vieții

Potrivit unui sondaj al Forumului Economic Mondial publicat înainte de reuniunea de săptămâna viitoare la Davos, inflația provocată de războiul din Ucraina agravează criza costului vieții.

11 ian. 2023, 18:25
Davos: Cel mai mare risc mondial actual este criza costului vieții
Criza costului vieții se adâncește

Criza costului vieții este cel mai mare risc mondial pentru următorii doi ani, potrivit unui sondaj publicat miercuri de Forumul Economic Mondial. Inflația agravată de războiul din Ucraina și redeschiderea economiei după pandemia de Covid sunt factorii majori care au contribuit la acest lucru.

„Conflictele și tensiunile geo-economice au declanșat o seri de riscuri planetare profund interconectate”, potrivit studiului Global Risks Report, bazat pe un sondaj efectuat în rândul a 1.2000 de experți și decidenți din întreaga lume.

Citește și: Omenirea, îngenuncheată de criza alimentară! Prețurile la produsele de bază din întreaga lume au explodat în 2022

Riscurile includ „presiuni asupra aprovizionării cu energie și alimente, care ar putea persista în următorii doi ani și creșteri puternice ale costului vieții”, spun autorii studiului.

Într-un apel către liderii lumii, Forumul Economic Mondial cere o acțiune concertată și decisivă, având în vedere că fereastra de acțiune se reduce rapid. Totodată, avertizează că dacă guvernele nu vor reuși să gestioneze criza actuală „riscă să creeze tensiuni sociale fără precedent, deoarece investițiile în sănătate, educație și dezvoltare economică dispar, ceea ce erodează și mai mult coeziunea socială”.

Citește și: Analiză Reuters: Zona euro se îndreaptă către recesiune, criza costului vieţii se adânceşte

Creșeterea cheltuielilor cu apărarea ar putea reduce sprijinul pentru gospodăriile vulnerabile, lăsând o parte din țări „într-o situație de criză permanentă” și ar duce la amânarea acțiunilor urgente pentru contractarea schimbărilor climatice și pierderii biodiversității.

Forumul Economic Mondial organizează la Davos, în perioada 16-20 ianuarie 2023, reuniunea sa anuală. Cu această ocazie, elita politică, economică și academică va discuta teme precum încetinirea economică globală și provocările de mediu, dar și războiul din Ucraina.