De când sunt nevoiți profesorii care fac meditații să declare această activitate în registrul de la școala unde predau. Noi schimbări din Legile Educației

Profesorii care dau meditații vor fi nevoiți să înregistreze această activitate în registrul declarațiilor de interese ce se va aplica în școli, conform noilor reglementări din legea învățământului preuniversitar.

04 apr. 2023, 11:05
De când sunt nevoiți profesorii care fac meditații să declare această activitate în registrul de la școala unde predau. Noi schimbări din Legile Educației

Când vine vorba de profesorii care dau meditații, registrul declarațiilor de interese s-ar aplica, în școli, la 3 luni după ce intră în vigoare legea învățământului preuniversitar, potrivit proiectului de lege care a ajuns în Parlament.

Cele două proiecte de legi au fost aprobate de Guvern, miercuri, 28 martie.

Art. 164 – „(4) Pentru punerea în aplicare a dispozițiilor alin. (3), la nivelul unităților de învățământ se constituie Registrul declarațiilor de interese. Modelul Registrului declarațiilor de interese și procedura de declarare a intereselor se aprobă prin ordin al ministrului educației, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.”

Citește și Vacanţa de Paşte 2023. Cât vor sta elevii acasă în aprilie, de sărbătorile pascale

Modificările din legea învățământului preuniversitar arată că profesorilor li se interzice să pregătească contra cost elevii de la clasele la care sunt încadrați în anul școlar în curs, conform art. 164 (3), având obligația să depună eforturile necesare pentru atingerea competențelor de către fiecare elev.

„Pentru a asigura echitatea și obiectivitatea în activitatea de predare-învățare-evaluare, personalului didactic de predare îi este interzis să desfășoare activități de pregătire suplimentară contra-cost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul școlar în curs, având obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială”.

Ministerul Educației nu deține date despre niciun profesor care ar fi făcut meditații contra cost cu elevii pe care îi are la clasă, în ultimii 5 ani, potrivit unui răspuns dat de instituție la solicitarea Edupedu.ro.

Citește și Salariul vine mai devreme în aprilie. Vești bune pentru sute de mii de bugetari înainte de Paște

În prezent, profesorilor le este interzis prin Codul de etică, aprobat prin ordin de ministru, deci nu prin lege, să facă meditații cu elevii de la clasă.