De câte calorii pe zi ai nevoie în funcție de greutate. Cum să calculezi cantitatea de energie de care ai nevoie

Toată lumea vorbește despre calorii, mai ales atunci când vorbim de diete pentru slăbit. Totuși, puțină lume știe cum ar trebui să ne calculăm numărul de calorii pe care al trebui să îl consumăm zilnic.

28 iul. 2023, 09:40
De câte calorii pe zi ai nevoie în funcție de greutate. Cum să calculezi cantitatea de energie de care ai nevoie
De câte calorii pe zi ai nevoie în funcție de greutate. Cum să calculezi cantitatea de energie de care ai nevoie

Se știe că, la modul general, o femeie ar trebui să consume zilnic aproximativ 2000 de calorii, iar un bărbat în jur de 2500, însă aceste numere sunt strict orientative. Necesarul de calorii ține cont de foarte mulți factori și se calculează individual și este în funcție de vârstă, sex, activitate fizică, înălțime și așa mai departe.

Citește și: Cum să scapi de celulită doar cu ajutorul unor alimente! Dacă respecți acest meniu viața ta va fi schimbată

Absolut toate lucrurile pe care le consumăm conțin calorii, iar acestea semnifică unitatea de măsură care contorizează energia conținută. Corpul nostru se folosește de acestea astfel încât să își poată susține funcțiile vitale, precum: respirația, digestia, activitatea cerebrală, circulația sângelui, dar și pentru activitățile fizice.

Atunci când consumăm mai multe calorii decât utilizăm, corpul depozitează acest exces sub formă de grăsime, adică cu alte cuvinte te vei îngrășa. Pe de altă parte, când consumăm mai puține calorii decât folosim, corpul începe să ardă grăsimile și rezervele de energie pentru a acoperi deficitul, ceea ce va duce la pierderea în greutate. Așadar, trebuie să fim foarte atenți la cât și ce consumăm astfel încât să ne atingem obiectivele.

Necesarul zilnic de calorii a fost stabilit la 2.000 pentru femei și la 2.500 pentru bărbați, dar acestea sunt doar estimări. Există mai mulți factori care influențează necesarul caloric, potrivit informațiilor publicate de Serviciul Naţional de Sănătate britanic (NHS).

Cantitatea de energie de care ai nevoie variază în funcție de:

  • Vârstă. De exemplu, copiii în creștere și adolescenții au nevoie de o cantitate mai mare de energie;
  • Stil de viață. Numărul de calorii variază în funcție de nivelul tău de activitate fizică;
  • Dimensiunile corpului. Înălțimea și numărul de kilograme influențează necesarul caloric;
  • Sex. Numărul de calorii variază la femei și bărbați din cauza diferențelor fiziologice și de metabolism. Compoziția corporală este diferită, hormonii feminini și masculini influențează diferit metabolismul și nivelul de activitate fizică poate varia între sexe.

Dacă vrei să calculezi cantitatea zilnică de calorii în funcție de greutate, poți folosi o formulă simplificată. Ea nu ia în considerare ceilalți factori, precum înălțimea, vârsta și nivelul de activitate fizică. Prin urmare, estimarea poate fi mai puțin precisă decât folosind formulele ce iau în considerare mai mulți parametri.

Pentru a calcula necesarul de calorii în funcție de greutate, poți folosi următoarea formulă generală:

Necesar caloric zilnic = greutate în kilograme x factor caloric

Factorul caloric este un număr de calorii care variază în funcție de obiectivele personale, după cum urmează :

  • Menținerea greutății actuale: 30-35 kcal*/kg/zi;
  • Pierderea în greutate:20-25 kcal/kg/zi;
  • Creșterea în greutate: 35-40 kcal/kg/zi.

Pentru evaluarea aportului caloric și al nevoilor energetice, se utilizează unitatea de măsură kilocalorii (simbol kcal), în loc de calorii. O kilocalorie este echivalentul a 1.000 de calorii. Un aliment care conține 300 kcal furnizează, de fapt, 300.000 de calorii de energie. Kilocaloria este utilizată, deci, în scop practic, pentru a exprima valori mai mari.

Citește și: Descoperă care sunt băuturile delicioase care sunt alternativa perfectă pentru apă atunci când ești la dietă