De ce a acceptat Băsescu guvernul Ponta şi ce calcule politice şi-a făcut

Traian Băsescu a acceptat rapid nominalizarea lui Victor Ponta ca premier, iar la ceremonia de depunere a jurământului s-a arătat chiar prietenos cu membrii noului Guvern, promiţându-le că le va fi "partener". Analiştii cred că şeful statului nu a stat mult pe gânduri în a da undă verde cabinetului USL din mai multe motive. Unul dintre ele ar fi teama şefului statului de o eventuală suspendare. În plus, ei explică şi ce urmăreşte Băsescu prin instalarea cabinetului Ponta la Palatul Victoria.

08 mai 2012, 11:16
De ce a acceptat Băsescu guvernul Ponta şi ce calcule politice şi-a făcut

Sociologul Vasile Dâncu crede că instalarea unui guvern USL a fost singura soluţie viabilă pe care preşedintele Traian Băsescu a avut-o la îndemână, nefiind vorba de un calcul ascuns al preşedintelui sau de întinderea unei capcane pentru opoziţie.

„În general, lumea vorbeşte, ca o paradigmă diabolizantă, despre capacitatea lui Traian Băsescu de domina viaţa politică din România. Personal, eu cred că nu a avut o altă soluţie. Probabil şi el a fost surprins de căderea guvernului Ungureanu şi nu a vrut să continue o criză nesfârşită. Nici nu ar fi fost în avantajul lui să aibă o criză politică, cu guverne provizorii până în toamnă„, a spus Dâncu pentru RTV.NET.

În plus, desemnarea unui premier de la USL îl poate pune la adăpost de suspendare pe preşedinte.

„Am fost surprins să văd că Ion Iliescu şi Adrian Năstase au spus, după ce Traian Băsescu l-a desemnat pe Victor Ponta, că preşedintele nu trebuie suspendat. Am fost chiar mirat să văd că acesta este considerat un eveniment care îl absolvă de păcatele ce pot duce la suspendare„, a declarat sociologul. Suspendarea preşedintelui ar avea dezavantajul că ar genera un moment de criză, în condiţiile în care noul guvern se arată mai preocupată de construcţie.

Pe termen lung, intrarea la guvernare a PSD şi PNL, ar putea avea efecte pozitive chiar şi asupra PDL, chiar dacă momentul reprezintă „un test de soliditate”. „Traian Băsescu a ţinut PDL la guvernare două legislaturi prin diverse combinaţii şi acum s-a gândit că e mai bine ca partidul să treacă în opoziţie, să treacă la reconstrucţie. Altfel, cred că partidul intra mai repede în disoluţie dacă intra în opoziţie de-abia după alegerile din acest an„, apreciază Dâncu.

Totuşi, efectele acestei reconstrucţii a PDL nu se vor manifesta în cursul acestui an la alegeri, dacă guvernul Ponta nu va comite erori majore. „Dacă Victor Ponta acţionează aşa cum îl ştiu eu, cu rigurozitate şi imaginaţie, nu văd cum ar putea să piardă alegerile din toamnă”, a adăugat Vasile Dâncu.

Cât priveşte modul în care va decurge coabitarea dintre Băsescu şi guvernul USL, Dâncu a spus că este greu de prevăzut cum va decurge. „Va fi ca un meci de fotbal în care se aşteaptă greşeala adversarului”, a conchis sociologul.

Analistul politic Bogdan Teodorescu crede că singurul motiv pentru care Băsescu a acceptat instalarea unui guvern USL este teama de suspendarea din funcţie.

Băsescu avea două variante: ori să meargă tot cu PDL, cu riscul de a enerva şi mai tare opinia publică, ori să încerce să negativizeze guvernul USL până la alegeri, cu speranţa că acesta îşi va frânge gâtul„, a declarat Teodorescu pentru RTV.NET.

Cât priveşte PDL, analistul consideră că intrarea în opoziţie nu-i conferă niciun avantaj în perspectiva alegerilor din toamnă. „Ei speră, şi cred că ăsta e şi calculul lui Traian Băsescu, să încurce cât mai tare şi speră ca USL să guverneze prost„, a spus Teodorescu.

Calculul are un dezavantaj, anume că un eventual reviriment electoral al PDL depinde de o variabilă exterioară partidului, anume modul în care va guverna USL.

Este foarte greu, dacă USL guvernează bine şi înlătură măcar o parte din lucrurile negative ale fostelor guvernări„, spune Teodorescu. În plus, erodarea unui partid de guvernământ nu este axiomatică. „Guvernarea poate să şi promoveze un partid care guvernează bine. Partidele care guvernează prost se uzează la guvernare”, apreciază Bogdan Teodorescu.

În privinţa menţinerii sprijinului popular pentru noul guvern în perspectiva alegerilor, Teodorescu s-a arătat rezervat deoarece procentele USL din ultimele sondaje arată mai mult entuziasmul pentru dărâmarea guvernului PDL decât procentajul celor vor vota efectiv cu noua putere.

„Nu ştim exact care sunt procentele USL. Sondajele de acum reprezintă mai mult un moment de satisfacţie care nu se traduce neapărat în intenţia de vot”, a conchis Bogdan Teodorescu.