De ce a fost clasat cazul transplantului renal al lui Alexandru Arşinel. Care este explicaţia magistraţilor

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a explicat de ce a fost clasat dosarul transplantului lui Alexandru Arșinel, deschis după ce Emanuel Ungureanu a depus o plângere privind transplantul de rinichi de care Alexandru Arșinel a beneficiat în 2013, la institutul condus de Mihai Lucan.

30 dec. 2017, 16:40
De ce a fost clasat cazul transplantului renal al lui Alexandru Arşinel. Care este explicaţia magistraţilor

Dosarul a fost clasat deoarece actualul deputat USR a făcut sesizarea în calitate de reprezentant al Asociației pentru Solidaritate și Empatie „Claudia Safta”. Magistrații au precizat, într-un răspuns la solicitarea Clujust.ro, că plângerea nu se încadra în competențele organizației și, totodată, că ONG-ul nu a fost parte vătămată.

În 2013, Mihai Lucan i-a făcut transplant de un rinichi lui Alexandru Arșinel, la numai trei zile după ce actorul a fost trecut pe lista de așteptare a bolnavilor care au nevoie de un organ sănătos. Aceasta în condițiile în care mare parte dintre persoanele de pe această listă nu primesc organe de transplant și ajung să facă dializă toată viața.

Citeşte şi Medicul Mihai Lucan, la controlul judiciar: România este o ţară căreia nu îi plac miturile. Adevărul e al fiecăruia

Am vrut să trăiesc. În clipa aia am realizat că n-ai voie să gândești că ai voie să traiești. A fost oribil. La un moment dat ,colegi au reacționat. Un moment în care publicul m-a adus înapoi. La primul spectacol, aplauze”, spunea Arșinel, întrebat unde crede că a greșit.

Medicul Mihai Lucan a explicat atunci că nu l-a băgat în față pe actor, ci doar a considerat că starea sa de sănătate este mai gravă decât a altora. “Lista de aşteptare a pacienţilor în vederea unui transplant este doar un element de identificare, nu cuprinde elemente de argumentaţie pentru viteza de transplant. Listele de aşteptare nu dictează cine este sau nu transplantat. Eu nu ştiu dacă este aşa. Dar precizez, dacă este aşa, că alegerea s-a făcut numai pe baza unor motivaţii medicale”, declara Lucan în 2013.

Rinichiul transplantat lui Alexandru Arșinel trebuia să ajungă la o fată pe care o cheamă Ana Maria Galben, din Prundul Bârgăului şi care a făcut între timp transplant în Spania.