De ce a plecat producătorul de morfină din România

Decizia Mundipharma s-a bazat pe înăsprirea condiţiilor de desfăşurare a activităţii pe piaţa farmaceutică românească, pe creşterea considerabilă a expunerii la riscuri financiare, precum şi pe creşterea nesustenabilă a nivelului de taxare, spun oficialii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

25 feb. 2012, 13:16
De ce a plecat producătorul de morfină din România

Cauzele care au determinat retragerea Mundipharma de pe piaţa locală au fost: perioada foarte lungă de timp în care listele de medicamente compensate şi gratuite nu au fost completate cu molecule noi, inovatoare, preţurile impuse la nivel minim european, referenţierea preţurilor produselor originale la cele generice, introducerea pe listele de gratuite şi compensate a unor produse care, deşi nu se află la dispoziţia reală a pacienţilor, au avut ca efect creşterea coplăţii, prelungirea termenelor de încasare a banilor de către producători la peste 300 de zile şi taxa clawback.

ARPIM reiterează faptul că taxa clawback, cumulată cu celelalte măsuri de austeritate – neactualizarea integrală a listei medicamentelor compensate din 2008, termenele de plată foarte lungi, cel mai mic preţ la medicamente din întreaga Europă, referenţierea pe clase terapeutice – creează un mediu economic şi investiţional impredictibil şi extrem de dificil.

„Companiile farmaceutice membre ARPIM nu au ameninţat şi nu ameninţă cu retragerea din România. Nu avem cunoştinţă ca în intervalul imediat următor alte companii ARPIM să-şi fi anunţat retragerea din România. ARPIM, alături de membrii săi, vor informa autorităţile şi pacienţii în cazul în care vor fi şi alte companii nevoite să se retragă. Companiile farmaceutice, aşa cum este Mundipharma în aceste zile, sunt nevoite să acţioneze în condiţii economice profund nefavorabile şi să ia deciziile care se impun de la companie la companie”, a declarat Cristian Luţan, director executiv adjunct al ARPIM.

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) reprezintă 28 de companii farmaceutice internaţionale producătoare de medicamente originale, prezente în România. Acestea realizează împreună peste 70% din valoarea pieţei farmaceutice româneşti.

Companiile farmaceutice membre ARPIM sunt: Abbott Products, Alcon Pharmaceuticals Ltd., Amgen, Angelini, Astellas Pharma, AstraZeneca, Bayer – Schering A.G, Berlin Chemie-Menarini, Boehringer Ingelheim, Boiron Ro, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly Romania SRL, GlaxoSmithKline SRL, Ipsen Pharma, Johnson & Johnson SRL, Leo Pharma A/S, Lundbeck, Merck Romania, Merck Sharp & Dohme, Mundipharma Medical GmbH, Novartis Pharma Services, Novo Nordisk Farma SRL, Pfizer Romania SRL, Sanofi Aventis, Servier Pharma SRL, Torrex – Chiesi Romania, UCB Romania, Vifor Intl.