De ce a scăzut numărul cazurilor noi COVID în România. Explicaţia îngrijorătoare a specialiştilor

Numărul cazurilor COVID-19 a scăzut destul de mult în ultimele două săptămâni şi la fel şi incindeţa. Conform ultimei raportări prezentate de GCS, doar Bucureştiul şi alte două judeţe mai sunt în scenariul roşu. Cu toate acestea, specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun că pandemia nu a ajuns la final şi recomandă precauţie.

24 apr. 2021, 10:23
De ce a scăzut numărul cazurilor noi COVID în România. Explicaţia îngrijorătoare a specialiştilor

Multă lume tinde să creadă că al treilea val de COVID în România este pe sfârșite uitându-se la datele prezentate de autorităţi în ultimele două săptămâni din care rezultă un număr tot mai mic de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV2 din țara noastră. Specialiştii atrag atenţia că scăderea numărului cazurilor noi este un fals, pentru că în realizate numărul persoanelor infectate scade pe fondul scăderii numărului de teste făcute.

Citeşte şi: Andrei Baciu anunţă în ce condiţii pot fi vaccinate 5 milioane de persoane până la 1 iunie: De luni vor fi vaccinaţi angajaţii din restaurante şi hoteluri

Cercetătorul Octavian Jurma arată că numărul de teste zilnice COVID în România e în scădere.

“În această săptămână, de luni până azi (joi, 22.04.2021) numărul de teste RT-PCR în cadrul programului național de testare (teste clinice sau plătite de stat) a scăzut cu aproape 7,000 de teste (15%) față de perioada similară a săptămânii trecute. Diferența procentuală zilnică este în coloane albastre în grafic. Această scădere contrastează puternic cu interesul populației pentru testare. Astfel testele RT-PCR plătite de populație la laboratoare private (coloane mov) au crescut în această săptămână cu 2,700 de teste (10%) față de perioada similară a săptămânii trecute.

Cred ca avem o dovadă elocventă că nu populația e de vină pentru că în România nu se testează destul, așa cum pretind în continuare multe instituții responsabile de testare pentru a-și justifica incompetența și reaua credință.

Poate că înainte să caute pisica moartă în ograda cetățenilor, instituțiile statului ar face mai bine să caute în propriile birouri sursa problemelor din pandemia de COVID-19”,  a scris Octavian Jurma pe Facebook.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 23 aprilie. Numărul pacienţilor de la ATI este în scădere

“Din fericire numărul de noi infectări scade și în realitate. Nu e nevoie să cosmetizăm coborârea, care se vede deja și în scăderea numărului de internări în spitale. Putem câștiga și fără să trișăm. Cei mai mulți dintre noi am prefera o victorie cinstită și chiuită cu 1 la 0, ca în restul Europei, uneia facilă și mințită cu 6 la 0. La final am avea mult mai multa încredere în autorități dacă ar ține cu majoritatea responsabilă din România.

NOTĂ: Faptul că testarea RT-PCR crește în zona privată și scade la stat poate fi corelat cu faptul că numărul de apeluri la 112 scade acum mai lent decât numărul oficial de cazuri noi și oamenii sunt “îndrumați” să se testeze singuri.

PS. Nu, acest fenomen nu e un accident. Și săptămâna trecută numărul de teste a scăzut cu 10% față de săptămâna precedentă”, a mai scris Octavian Jurma pe Facebook, citat de medikatv.ro.


loading...
Partenerii noștri