De ce a votat Adrian Mocanu modificările la Codul Penal

Deputatul Adrian Mocanu a fost dat afară din PMP după ce a votat "pentru" la modificarea Codului Penal. Pentru cine nu-și amintește, Adrian Mocanu este fiul lui Victor Mocanu, fost președinte CJ Buzău, fost senator. Victor Mocanu este condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni cu executare pentru abuz în serviciu.

04 iul. 2018, 14:24
De ce a votat Adrian Mocanu modificările la Codul Penal

Senatorul Victor Mocanu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, în legătură cu fraudarea unor contracte de achiziţie aparatură medicală pentru Maternitatea Spitalului Judeţean.

În dosar au mai fost condamnaţi: Constantin Lungu (fost director executiv al Direcţiei pentru Administrarea Patrimoniului şi Investiţii din CJ Buzău) – 3 ani închisoare cu executare; Daniel Bădic – 3 ani cu suspendare; Eugenia Husea – 2 ani şi 6 luni cu suspendare.

Instanţa a mai dispus ca senatorul Victor Mocanu să plătească în solidar cu ceilalţi inculpaţi şi SC Medical Finance Projects SRL suma de 565.445 lei către Consiliul Judeţean Buzău.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Senatorul Victor Mocanu a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2013 pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată şi în formă continuată.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada 6 aprilie – 14 mai 2012, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu avute în calitate de preşedinte al CJ Buzău, Victor Mocanu, urmare a unei înţelegeri cu Daniel Bădic, asociat şi administrator al SC Medical Finance Projects SRL Bucureşti, în scopul inaugurării aparente a noului sediu al Maternităţii – Secţie Exterioară a Spitalului Judeţului Buzău, a încheiat, în condiţii de nelegalitate, cu societatea menţionată, opt contracte de furnizare echipamente medicale (dintre care şapte de achiziţie directă şi unul de închiriere).

DNA susţine că Victor Mocanu a aprobat efectuarea plăţilor în condiţiile în care echipamentele medicale, pe lângă faptul că fuseseră supraevaluate, nici nu fuseseră livrate, iar contractul de închiriere era lipsit de utilitate, cheltuielile angajate fiind în mod vădit ineficiente din punct de vedere economic.

Achiziţiile s-au desfăşurat cu sprijinul lui Constantin Lungu (director executiv al Direcţiei pentru Administrarea Patrimoniului şi Investiţii din CJ Buzău), care a întocmit în fals mai multe documente, şi Eugeniei Husea, care, în calitate de reprezentant comercial al firmei respective, a participat la simularea pretinselor proceduri ce au stat la baza achiziţiilor publice directe în cazul echipamentelor medicale prin obţinerea unor oferte de preţuri supraevaluate şi transmiterea acestora către CJ Buzău.

„Încheierea contractelor de furnizare (prin închiriere sau cumpărare), din care rezultă obligaţii de plată pe seama fondurilor publice cu încălcarea dispoziţiilor legale, a creat premisa efectuării de plăţi în cuantum total de peste 2,2 milioane lei (echivalent a peste 503.000 euro), fără TVA, din bugetul judeţului Buzău, în favoarea firmei respective, reprezentând facturile emise de această societate în baza contractelor încheiate.

DNA precizează că paguba cauzată efectiv până la data întocmirii rechizitoriului a fost în cuantum de peste 565.000 lei şi reprezintă valoarea plăţilor efectuate în baza contractelor de cumpărare directă, fără ca bunurile să fie livrate.


loading...