De ce act ai neapărată nevoie dacă vrei să îți vinzi mașina. RAR va elibera acest certificat

Dacă iei în calcul să îți vinzi mașina trebuie să știi că urmează să fii obligat să ai un anumit act. Certificatul respectiv va fi eliberat de RAR.

04 apr. 2023, 16:15
De ce act ai neapărată nevoie dacă vrei să îți vinzi mașina. RAR va elibera acest certificat

Persoanele care își doresc să își vândă mașina ar putea fi obligate să înmâneze cumpărătorului un anumit act fără de care tranzacția nu va mai putea fi efectuată. Conform unui proiect de lege care va intra în Camera Deputaților, Registrul Auto Român (RAR) ar urma să înființeze și să gestioneze un registru electronic al istoricului vehiculelor rutiere care au fost înmatriculate în România.

Citește și: Accident teribil pe DN 2 E 85. Mașina rula cu 160 km/h. Doi tineri de 16 și 17 ani au ajuns la spital

După ce acest registru va fi întocmit, fiecare persoană care își propune să vândă mașina va fi obligată să transmită cumpărătorului certificatul obținut din partea RAR. Pe acesta va fi trecută o serie de informații despre vehicul, care vor fi preluate chiar din registrul în cauză. Printre aceste informații se numără accidentele grave în care a fost implicat vehiculul și numărul de kilometri pe care i-a adunat la bord.

De ce ai nevoie dacă vrei să vinzi mașina

Printre altele, proiectul de lege căruia deputații i-au adus mai multe amendamente, prevede că în registrul electronic trebuie să apară toate valorile indicate de odometrele mașinilor din România, dar și alte informații ce le vizează. RAR ar urma să preia aceste informații direct de la stațiile autorizate pentru efectuarea ITP-ului din service-uri.

Ulterior RAR va elibera, la cerere și contra cost, către deținătorii de autovehicule un act care le va fi util în cazul în care își doresc să vândă mașina. Acest act va fi eliberat celor care au vehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult opt locuri pe scaune. Certificatul va fi denumit RAR Auto-Pass, scrie avocatnet.ro.

Acest document va conține informațiile existente în registru în legătură cu istoricul citirii odometrului, implicarea mașinii într-un eveniment care a produs avarii grave la sistemul de direcție, sistemul de frânare, structura de rezistență a caroseriei ori a șasiului sau la alte sisteme de siguranță activă ori pasivă și va fi valabil 60 de zile de la data eliberării.

Citește și: Un bărbat din Bacău şi-a luat Dacia 1300 în SUA. Maşina a „călătorit” 15.000 de kilometri