De ce acte ai nevoie pentru a obţine indemnizaţia de creştere a copilului

În anul 2016, indemnizatia pentru cresterea copilului se menţine la cuantumul de 85% din media veniturilor nete înregistrate în ultimele 12 luni anterioare naşterii, precum şi acordarea indemnizaţiei indiferent de numărul de copii, nu doar pentru primele 3 naşteri, aşa cum prevedea legea anterioară.

02 feb. 2016, 08:04
De ce acte ai nevoie pentru a obţine indemnizaţia de creştere a copilului

Dosarul pentru obţinerea indemnizaţiei de creştere a copilului trebuie să conţină următoarele acte: cerere a părintelui solicitant, actele de identitate ale ambilor părinţi, certficatul de căsătorie, certificatul de naştere al copilului, adeverinţă eliberată de angajator, adeverinţă eliberată de casa de pensii şi declaraţia celuilalt părinte cum că nu ăţi ia concediu de îngrijire a copilului. 

În cazul în care părinţii mai au copii născuţi după 1 ianuarie 2006, trebuie depuse şi copii după certificatele acestora. 

De menţionat că toate aceste documente trebuie ataşate la dosar atât în copie cât şi în original.

CITEŞTE ŞI Veşti bune privind indemnizaţia pentru creşterea copilului. Ministrul Muncii anunţă schimbări majore pentru părinţi

Concediul pentru creşterea copilului se poate acorda până când acesta împlineşte un an, doi sau chiar trei, în cazul unui copil cu handicap. În cazul în care se optează pentru indemnizaţie de creştere până la împlinirea vârstei de un an, părintele va primi lunar 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni anterioare naşterii, dar nu mai puţin de 600 de lei şi nu mai mult de 3.400 de lei.

Pentru concendiul de până la doi ani, indemnizaţia se calculează la fel în primul an, în vreme ce în cel de-al doilea nu va depăşi 1.200 de lei. Opţiunea între cele două variante de acordare a indemnizaţiei se face în momentul depunerii dosarului. Dosarul se depune, după caz, la Primărie sau la Direcţiile de Asistenţă Socială, imediat după terminarea concediului de maternitate, iar soluţionarea lui poate dura chiar şi două luni.