De ce apar bolile digestive. Iată cum putem să le prevenim

Nu este niciun secret faptul că anumite afecțiuni sunt influențate în mod negativ de vreme. Printre acestea se numără și afecțiunile de tract digestiv care se acutizează toamna și primăvara.
Iulian Tudor
07 nov. 2016, 07:12
De ce apar bolile digestive. Iată cum putem să le prevenim

Fiecare dintre noi suferim cel puțin o dată în viață de o afecțiune digestivă, într-o formă mai ușoară (spre exemplu: diaree, constipație) sau mai gravă (de exemplu: ulcer gastro-duodenal, boala Crohn, boala celiacă, sindromul colonului iritabil). De altfel, afecțiunile tubului digestiv sunt printre cele mai frecvente în rândul populației din România. Este important să conștientizăm că sistemul digestiv reacționează la fiecare dintre alegerile noastre zilnice în ceea ce privește alimentația sau stilul de viață, scrie doctorulzilei.ro.

Georgeta Ionescu, farmacist, prezintă cei mai frecvenți factori care determină apariția afecțiunilor de tip digestiv. Factorii care determină apariția bolilor digestive sunt numeroși, dar printre cei mai des întâlniți se numără:

Fumatul și consumul de alcool. Efectele negative ale tutunului asupra plămânilor sunt binecunoscute, mai puțin cele asupra sistemului digestiv. Fiecare organ din tract contribuie la digestie, aceasta începând la nivelul cavității bucale și terminându-se la nivelul rectului. Toxinele introduse în organism prin fumat afectează printre altele și mucoasa gastrică și pot provoca indigestie. În ceea ce privește consumul excesiv de alcool, în timp, determină apariția gastritei cronice, crește riscul de apariție a ulcerului gastro-duodenal, a pancreatitei acute sau cronice, a hepatitei alcoolice și cronice, determină formarea ficatului gras.

Regimul alimentar neadecvat. Consumul alimentelor iuți, prăjite, mâncarea prea fierbinte sau prea rece, mestecarea insuficientă, mesele luate la intervale neregulate sau înainte de culcare sunt doar câteva dintre exemple. Este important să avem un regim alimentar sănătos, să respectăm cu strictețe cele trei mese principale ale zilei și să acordăm timp ritualului zilnic de luare a mesei. De multe ori, mâncăm pe fugă, în fața calculatorului sau a televizorului, fără să acordăm suficientă atenție mâncării.

Stresul fizic și psihic. Emoțiile puternice prin care trecem, stresul zilnic își pun amprenta asupra întregului organism și, în special, asupra sistemului digestiv. Legătura strânsă dintre emoții și stomac este suprinsă în multe dintre expresiile noastre populare, cum ar fi: „fluturi în stomac”, „am un ghem în stomac” – nu trebuie să subestimăm puterea emoțiilor, ci trebuie să încercăm să le gestionăm corect.

Predispoziția genetică. Fie că ne place sau nu, ne naștem cu o anumită predispoziție genetică care influențează parcursul nostru medical de-a lungul vieții. Acest fapt vine și cu un aspect pozitiv, în sensul în care putem anticipa care sunt afecțiunile la care suntem predispuși ținând cont de istoricul familiei noastre. Depinde de noi să luăm măsuri de prevenție.

Consumul crescut de antiinflamatoare. Administrate pe o perioadă lungă de timp, fără a respecta indicațiile medicului, antiinflamatoarele pot provoca sângerări gastrice, gastrită, chiar și ulcer. De aceea, este bine să le administrăm doar sunt îndrumare medicală.

Diverse infecții. O infecție digestivă cu incidență crescută în rândul populației din țara noastră este cea determinată de Helicobacter pylori. Aceasta este o bacterie care se depozitează în mucoasa stomacului și a duodenului, cu risc de dezvoltare a cancerului gastric dacă nu este tratată corect și la timp.

Afecțiuni cronice. Anumite afecțiuni cronice, de natură endocrină, renală, cardiacă sau hepatică determină, la rândul lor, tulburări ale sistemului digestiv.

Cum prevenim bolile digestive. Ține cont de factorii enumerați și încearcă să faci o schimbare în stilul tău alimentar și de viață. Acordă importanța cuvenită semnalelor pe care ți le trimite sistemul digestiv și consultă un medic specialist pentru a-ți recomanda un regim igieno-dietetic (completat eventual cu un tratament medicamentos) în funcție de nevoile tale.

Citeşte şi Boli de inimă: Totul despre problemele cardio-vasculare

DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Boala gravă cu care a fost diagnosticată o familie din România: mama a murit, fiul și tatăl sunt internați în spital
Capital.ro
Elena Udrea, devastată. Adio, eliberare din închisoare?! Nu regretă faptele și sfidează justiția
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Cum alegi un pepene copt fără să îi dai cep. 6 metode prin care te asiguri că o să ai pe masă cel mai dulce şi mai roşu pepene
Adevarul
Moartea suspectă a ministrului Transportului din Rusia, fisura care zguduie sistemul de putere de la Kremlin
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Românii din fotoliile de lux, chemați la arme. Ce prevede noul proiect de lege
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Cine sunt femeile celebre care au fost în viața lui Lucian Viziru. Cel mai dorit burlac din România a cucerit celebrități precum Catrinel Sandu sau Gabriela Spanic
Cancan.ro
Am aflat cine este bătrânelul bogătaș care a fost UMILIT de iubita tinerică în fața unui hotel din Monaco!
Playsport.ro
Moștenirea între donație și vânzare-cumpărare. Cum lași proprietăți copiilor ca să nu le piardă, simplu și eficient
Capital.ro
Vârsta de pensionare va crește. Bolojan nu mai are răbdare cu românii: Mai există undeva așa?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Noua listă cu medicamente al căror consum însemnă pierderea carnetului. Ce se întâmplă cu mare parte a analgezicelor
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Planta care alungă căpușele din curte. Ce ar trebui să ai neapărat în grădină ca să scapi de musafirii nepoftiți