De ce apare cancerul de stomac

În jur de 4.000 de cazuri de cancer gastric sunt depistate anual în țara noastră. Este bine de știut că, în mare parte, boala poate fi prevenită prin stilul de viață.

07 iun. 2017, 08:52
De ce apare cancerul de stomac

Boala apare când se formează celule canceroase la nivelul mucoasei stomacului,  ajungând apoi să se dezvolte în tumoră și să se extindă și dincolo de peretele gastric. De obicei, afecțiunea nu dă semne la început, dezvoltându-se încet, astfel că pot trece câțiva ani până la depistare, când șansele de vindecare sunt mici. Totuși, dacă ți se întâmplă să slăbești foarte mult și asta brusc, să ai vărsături cu sânge, scaun de culoare închisă, dar și dacă după o masă ușoară  sau noaptea ai dureri mari la nivelul abdomenului trebuie să mergi de urgență la doctor.

Infecția cu Helicobacter pylori

Infecția cu bacteria Helicobacter pylori duce la declanșarea gastritelor, ulcerului gastric și duodenal și a limfomului la stomac. Totuși, un număr mic de bolnavi cu astfel de afecțiuni fac cancer gastric, dar dacă prezintă mai mulți factori sunt mai predispuși la această boală. Studiile arată că această bacterie schimbări la nivelul ADN-ului celulelor din mucoasa stomacului.

Alimentația bogată în sare și carne procesată

Cei care consumă foarte multe alimente procesate (mezeluri, cârnați, șuncă), afumate, sărate, murate și conserve sunt și ei pasibili cancerului de stomac. Nitriții din carnea procesată se transformă în nitrozamine, care au efect cancerigen. 

Unele boli

Alți factori care pot favoriza cancerul gastric sunt: anemia pernicioasă (deficitul de vitamina B12) și polipii mai mari de 2 cm din această zonă a corpului. De asemenea, alte cauze pot fi boala de reflux gastroesofagian și esofagita.

Fumatul și alcoolul
Cei care fumează își dublează probabilitatea de cancer gastric. Și alcoolul este un factor de risc. Este indicat ca  femeile să nu consume mai mult de 360 ml de bere sau 150 ml de vin pe zi, iar în cazul spirtoaselor doar 40 de ml de tărie de calitate. Bărbații nu trebuie să consume mai mult de 720 ml de bere ori 300 ml de vin, zilnic, iar în cazul tăriei să se limiteze la 60-80 ml pe zi. Cei care depășesc aceste limite au un risc de 2-3 ori mai mare de a face cancer la stomac.

Chirurgia gastrică 

Dacă ai suferit o intervenție chirugicală la nivelul stomacului, pentru îndepărtarea parțială a nervului vag sau pentru a trata ulcerul ori ai avut o gastrectomie parțială (îndepărtarea unei părți a stomacului) poți dezvolta, la mult timp după operație, cancer la stomac. Acestea pot produce modificări la nivelul pH-ului gastric și mucoasei.

Lucrul în medii poluante

Bolnavii care au lucrat în mediu toxic, inhalând substanțe nocive pentru sănătate, precum metale grele, cărbune dar și cei care au lucrat în industria de prelucrare a cherestelei sau cea a cauciucului și azbestului sunt expuși riscului de cancer gastric.

Predispoziția genetică

 „Dacă unul sau mai mulţi membri ai familiei au fost diagnosticaţi cu leziuni precanceroase (polipi gastrici) sau neoplazice (cancer de stomac), este cazul ca celelalte rude directe să efectueze un control endoscopic digestiv superior după vârsta de 40 de ani. În acest caz, riscul de a dezvolta cancer gastric este de 3 ori mai mare decât riscul populaţiei generale. Celor fără factori de risc le este indicată endoscopia digestivă superioară după vârsta de 50 de ani cu repetare la cel puțin 10 ani,” explică Dr. Suciu.

Știai că…

…potrivit studiilor de specialitate persoanele cu grupa de sânge A prezintă un grad mai mare de risc în apariția cancerului de stomac?

Sfatul specialistului

http://www.clicksanatate.ro/uploads/files/2017/06/01/593028b46b1b2/2.jpg

Dr. Alexandru Ioan Suciu, medic primar gastroenterolog, doctor în științe medicale, Alexdor Medical, București, www.alexdor.ro

În abordarea etiologiei cancerului gastric, se pornește de la ideea de factori de risc: influențabili de persoană – stil de viață, respectiv invariabili – factori genetici și vârstă. Stilul de viață reprezintă 80% din potențialul patogen în geneza cancerului gastric. La  acest capitol, un rol important îl are dieta hipercalorică, de tip occidental, bogată în carbohidrați de tip rafinat, sare, grăsimi saturate, carne roșie, afumături, nitriți și alți conservanți.

Cultura medicală deficitară sau ignorantă în ceea ce privește măsurile de igienă colectivă (infecția cu Helicobacter pylori, agent microbian implicat direct în carcinogeneză) sau fizică (sedentarismul combinat cu obezitate, consum constant și crescut de băuturi alcoolice și fumat cresc riscul oncogen în general. Azi există din ce în ce mai rar tratamente chirurgicale  ale  ulcerului gastric și duodenal știindu-se că rezecția gastrică  reprezintă un factor de risc oncogen.  

Află ce trebuie să faci în cazul în care apar dureri la urinare AICI