De ce au mărit notarii preţul minim al locuinţelor

Notarii au mărit preţul minim al imobilelor pentru a mai recupera din pierderile din anii trecuţi. Odată cu criza, preţurile din grilele care arătau o valoare minimă a imobiliarelor au tot fost micşorate, ceea ce a dus la o scădere a încasărilor notarilor.

21 feb. 2012, 10:50
De ce au mărit notarii preţul minim al locuinţelor

Preţurile din grilele după care notarii percepeau taxele la tranzacţionare au scăzut odată cu venirea crizei. Notarii au gândit că dacă scad preţurile minime la imobiliare, taxele notariale fiind astfel mai mici, o să se înmulţească numărul de tranzacţii. Dar nu a fost deloc aşa, piaţa este tot îngheţată. „Anii trecuţi, din cauza crizei financiare, repectiv a scăderii drastice a numărului de tranzacţii imobiliare, notarii au decis să atragă clienţii care vroiau să cumpere un imobil prin scăderea preţului minim, respectiv cu taxe notariale mai mici. Situaţia nu afectat în niciun fel piaţa iar notarii au decis să mai salte un pic preţurile pentru a mai recupera din încasările mici din anii trecuţi” a spus pentru RTV.NET, Ion Radu Zilişteanu, doctor în economie şi analist imobiliar.

Preţ mai mare, taxă mai mare

Astfel, cei care încheie tranzacţii pe noile valori minime ale notarilor, vor plăti câteva sute de euro în plus. „Taxele notariale, indiferent că vorbim de case, apartamente sau terenuri reprezintă 0,5% din valoarea de tranzacţionare a imobilului” ne-a spus Alin Briceag, purtătorul de cuvânt al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.

Cum se reflectă noua grilă în buzunarul cumpărătorului

Spre exemplu, anul trecut taxa notarială pentru un apartament de o cameră era de 479 de lei, în cazul în care imobilul era taxat cu 0,5% din valoare. Anul acesta, pentru acelaşi apartament cumpărătorul va plăti în jur de 516 lei notarului, calculând taxa după preţul minim de 23390 de euro. Cel mai mult vor simţi scumpirea cei care vor plăti taxe notariale în cazul locuinţelor mai mari. În cazul apartamentelor de cinci camere taxa notarială din acest an va fi de 1978 de lei, în timp ce anul trecut, acelaşi notar percepea o taxă de 1880 de euro.

Noile preţuri minime

Odată cu intrarea în vigoare a noii grile de preţuri informative ale proprietăţilor imobiliare, preţurile minime ale imobilelor cresc cu aproximativ 5%. Astfel, în grila din acest an, care stă la baza calculării taxelor notariale şi a impozitelor aferente la stat, apartamentele de o cameră au un preţ de pornire de 23.390 de euro, faţă de cel din grila de anul trecut care indica un preţ minim de 22.300 de euro. Apartamentele de două camere, situate la parterul blocurilor au acum un preţ minim de 38.980 de euro, în timp ce anul trecut se plătea taxă notarială şi impozit pentru doar 37.100 de euro. Apartamentele de trei camere au un preţ minim de 50.770 de euro, în timp ce apartamentele de patru camere au un preţ minim informativ de 62.370 de euro. Pentru apartamentele de cinci camere preţul informativ este de 91.990 de euro.