De ce avem efecte secundare după ce injectăm cu serul anti-Covid? Cât de normale sunt reacţiile adverse şi de ce unele persoane nu le resimt

Testele clinice efectuate de Pfizer arată că 50% dintre cei care au primit serul nu au simțit niciun efect secundar semnificativ și totuși 90% dintre participanți au dezvoltat imunitate împotriva coronavirusului.

03 mai 2021, 16:26
De ce avem efecte secundare după ce injectăm cu serul anti-Covid? Cât de normale sunt reacţiile adverse şi de ce unele persoane nu le resimt

De asemenea, în cazul vaccinului Moderna, se observă că, în vreme ce efecte secundare pot să apară la doar unul din zece oameni, vaccinul îi protejează pe 95% dintre cei care îl primesc.

Acest lucru poate fi explicat dacă este luat în considerare felul în care organismul dezvoltă imunitate împotriva virusurilor în momentul în care primește un vaccin. O parte dintre serurile anti-COVID utilizează o proteină virală care se găsește pe învelișul exterior al coronavirusului, cunoscută sub numele de proteină spike, pentru a imita o infecție virală naturală și a iniția un răspuns imun.

Ramura răspunsului imunitar cunoscută drept imunitate înnăscută reacționează aproape imediat la proteina S și lansează un atac ce declanșează o inflamație, ale cărei principale semne sunt febra și durerea. Astfel, imunitatea înnăscută este cea care cauzează efectele secundare cele mai întâlnite, pe care oamenii le au o zi sau două după vaccin.

Imunitatea specifică de lungă durată, care este scopul final al oricărei vaccinări, se realizează numai prin activarea celei de-a doua ramuri a răspunsului imun: imunitatea adaptativă. Imunitatea adaptivă este declanșată cu ajutorul componentelor imune înnăscute și are ca rezultat generarea de celule T și anticorpi, care protejează împotriva infecției la expunerea ulterioară la virus, scrie The Conversation, preluată de stirileprotv.ro.

Citeşte şi Viena va fi primul oraş din UE care va vaccina femeile însărcinate împotriva COVID-19

Spre deosebire de imunitatea înnăscută, cea adaptivă nu poate declanșa o inflamație, deși studii recente sugerează că poate contribui semnificativ la acest lucru. La unii oameni, inflamația declanșată de sistemul imun înnăscut împreună cu cel adaptiv este exagerată și se manifestă ca un efect advers. În alte cazuri, deși răspunsul imun există, nu este la un nivel atât de ridicat încât să provoace efecte secundare semnificative.

Cu toate acestea, în ambele cazuri, imunitatea împotriva virusului este generată.

Prin urmare, efectele secundare ale vaccinului nu ar trebui privite drept un semn al eficienței vaccinului. În ciuda varietății de răspunsuri la vaccin, cei mai mulți oameni obțin imunitatea indiferent dacă apar sau nu efecte adverse.

Citeşte şi Avertisment pentru persoanele vaccinate: „Nu lăsaţi garda jos”. 1 din 14 persoane sunt spitalizate


loading...
Partenerii noștri