De ce avem o încredere mai mare în ochii căprui? Cercetătorii au răspunsul

Un nou studiu arată că oamenii au o încredere mai mare în persoanele cu ochii căprui decât în cele care au ochii albaştri sau verzi. 

10 ian. 2013, 10:10
De ce avem o încredere mai mare în ochii căprui? Cercetătorii au răspunsul

Potrivit unui nou studiu, bărbaţii şi femeile cu ochii căprui sunt mai de încredere decât restul. Cu toate acestea, folosirea lentilelor de contact nu îi va ajuta pe cei care vor să fie mai convingători. Cercetătorii sunt de părere că motivul încrederii vine de la forma feţei celor cu ochii de această culoare, după ce au organizat un experiment în două etape.

Oamenii de ştiinţă au ales 80 de fotografii cu bărbaţi şi femei, şi au rugat 250 de voluntari să le voteze în ordinea încrederii pe care o arată. În ansamblu, persoanele cu ochii căprui au părut mai de încredere faţă de restul. Feţele considerate atractive au fost, de asemenea, considerate şi de încredere, potrivit Daily Mail.

Un alt lucru interesant care a fost descoperit este acela că femeile voluntare care aveau ochii căprui au votat femeile cu ochii albaştri cu note mai mici decât pe cele cu ochii verzi sau pe cele care au aceiaşi culoare ca şi ele.

În a doua parte a studiului au schimbat culoarea ochilor în fotografii, pentru a vedea dacă acest lucru schimbă percepţia. Pentru participanţii de sex masculin acest lucru nu a modificat informaţiile, sugerând că forma feţei celor care au ochii căprui contează.

Bărbaţii cu această culoare a ochilor tind să aibă ochii mai mari, iar nasul şi bărbia mai proeminente, ceea ce duce la un aspect mai bărbătesc. Trăsăturile faciale mici pot face un bărbat să fie privit ca având o masculinitate redusă, fiind considerat mai puţin de încredere, potrivit cercetătorilor efectuate de Universitatea Charles din Praga.