De ce CLIPIM din ochi

Clipitul din ochi este o activitate fiziologică normală, şi cumva atât de banalizată încât nu o mai luăm în seamă. O persoană obişnuită clipeşte în medie de 10-20 ori în decursul unui singur minut. Spre deosebire de adulţi, copiii clipesc doar de 1-2 ori pe minut. Pe lângă acest aspect, clipitul din ochi ascunde numeroase detalii interesante.

19 sept. 2014, 07:56
De ce CLIPIM din ochi

Clipitul este deci o miscare semi-automata de deschidere si inchidere a pleoapelor ochiului. Este o functiune esentiala pentru sanatatea ochilor, fiind necesara pentru raspandirea secretiei lacrimale peste globul ocular, si de inlaturare a iritantilor de pe supafata corneei si pupilei, scrie descopera.ro.

Clipitul normal al ochilor poate fi afectat de oboseala, raniri in zona oculara, diverse afectiuni si administrarea unor anumite medicamente. Exista mai multi muschi care permit acest gest, cel mai important fiind muschii care controleaza pleoapa superioara, denumiti in limbaj medical orbocularis oculi si levator palpebrae superioris.

Toti muschii responsabili pentru clipit sunt controlati dintr-un asa numit „centrul de clipire”, un nucleu de nervi situat la suprafata superioara a creierului. Durata normala a unui clipit este intre 100-400 milisecunde.

Citeşte şi Culoarea ochilor spune mai multe despre tine decât ţi-ai închipui. Iată cele mai noi descoperiri

Producerea de dopamina in exces este de obicei asociata cu o accelerare a ratei clipitului din ochi. In situatii care duc la scaderea sub limita normala a productiei de dopamina din organimsm (spre exemplu in maladia Parkinson), rata clipitului scade foarte mult. De asemenea, unele afectiuni pshihice precum schizofrenia, maresc foarte mult rata clipitului.

Desi clipitul din ochi are doua roluri deosebit de importante – in principal acela de gest lubrificator cu secretie lacrimala a globului ocular, respectiv gest de protejare si curatare a ochilor de praf, gene cazute si alte resturi, cercetatorii sustin ca oamenii clipesc deseori de mai multe ori decat este necesar.

Mai mult decat atat, nimeni nu pare sa observe ca lumea sa inconjuratoare se scufunda in intuneric de fiecare data cand ochii se inchid in timpul clipitului. Cercetatorii au descoperit cu surprindere ca creierul uman s-a adaptat pentru a ignora total intunericul momentan care apare cand clipim. De fapt, actul clipitului, opreste pe moment activitatea in cateva dintre regiunile creierului responsabile de schimbarile din lumea care ne inconjoara. Prin urmare percepem lumea inconjuratoare ca fiind continua in ciuda clipitului din ochi.

Citeşte şi SFATURI pentru sănătatea ochilor tăi