De ce crede FMI că e benefică scumpirea gazelor

Chiar dacă, pe termen scurt, familiile din România vor plăti un preţ mai mare pentru gaze, liberalizarea pieţei energiei este foarte importantă pentru România. Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România (FMI), Jeffrey Franks a prezentat, pentru România TV, trei motive.

07 feb. 2012, 16:03
De ce crede FMI că e benefică scumpirea gazelor

„În primul rând, preţurile energiei în România nu ţin cont de piaţă şi nimeni nu va investi în această industrie să crească, în aceste condiţii. Pentru a avea investitori, ai nevoie de o piaţă liberă. România, când a intrat în UE, a promis să liberalizeze piaţa energiei. A întârziat. Din punct de vedere al FMI, aceste companii de stat ar trebui privatizate, nimeni nu le va cumpăra dacă nu există o piaţă liberalizată”, a declarat Franks, pentru România TV.

El a explicat că, dacă pe termen scurt, consumatorii casnici vor trebui să plătească preţuri mai mari la energie, pe termen lung, vom asista la dezvoltarea acestei pieţe, la introducerea de noi tehnologii, lucru care va determina, în final, scăderea preţurilor.

„Pe termen scurt, anumite familii vor plăti mai mult, de aceea este nevoie de o schemă de protecţie. Aceste măsuri trebuie făcute gradual, să nu afecteze oamenii. Pe termen lung, costurile nu vor fi foarte mari. Investiţiile în sistemul energetic vor creşte. După cum am văzut în SUA, când preţul a scăzut, s-au dezvoltat tehnologii pentru ca producţia de energie să crească. Vor fi tehnologii noi, aşteptăm ca, pe termen lung, aceste preţuri să nu crească foarte mult”, a adăugat Franks.