De ce crede Victor Ponta că a PIERDUT prezidenţialele: Votul din diaspora, scânteia care a declanşat flacăra

Victor Ponta a explicat, într-un interviu, de ce a pierdut alegerile prezidenţiale, identificând o cauză în "sentimentele speciale" ale tinerilor, ardelenilor şi alegătorilor din diaspora referitoare la "tema comunismului, a protecției persoanelor acuzate de corupție şi a rolului baronilor locali". Ponta a admis că modul în care a fost organizat votul din diaspora a fost "scânteia care a declanșat flacăra", dar "fondul enunțat mai sus era deja instalat de mai mult timp".

02 dec. 2014, 09:09
De ce crede Victor Ponta că a PIERDUT prezidenţialele: Votul din diaspora, scânteia care a declanşat flacăra

Victor Ponta a declarat, pentru evz.ro, că e simplu de judecat acum, la două săptămâni de la turul al doilea, de ce a pierdut alegerile prezidenţiale.

„Am știut să ne adresăm votanților nostri, am făcut-o convingător. Vorbim de 5,3 milioane de alegători, un număr mai mare decât cei care l-au votat pe Adrian Năstase sau Mircea Geoană, egal cu cel obținut de Traian Băsescu în 2004 si 2009, dar am fost însă total nepregătiți pentru așteptările, supărarile si resentimentele unor largi segmente de populatie…

Nu mă refer la așteptările legate de guvernare. Vorbesc de tineri, de ardeleni, de românii din diaspora, care aveau sentimente speciale legate de tema comunismului, a protecției persoanelor acuzate de corupție, a rolului baronilor locali. Dar mai ales a temerii că toată puterea va fi concentrată la o singură forță politică, PSD și Victor Ponta! Mobilizarea acestora în turul doi a decis rezultatul final!”, a spus Ponta.

CITEŞTE ŞI Victor Ponta: Dacă se pierde majoritatea parlamentară, voi demisiona din funcţia de premier

Liderul PSD a recunoscut că modul în care a fost organizat votul în diaspora a declanşat mobilizarea din turul al doilea, dar nu numai.

Modul în care a fost organizat votul din diaspora a fost scânteia care a declanșat flacăra, dar fondul enunțat mai sus era deja instalat de mai mult timp. Evident că nu a avut nimeni, la nivel guvernamental, nicio intenție să blocheze votul în diaspora. Dovada? A fost același număr de secții ca și în anul 2009, dar prin schimbarea procedurilor au votat de trei ori mai multi români.”, a explicta Ponta. 

Ponta a adăugat că a considerat „în mod total eronat că nu vor fi semnificativ mai multi votanți decât la precedentele alegeri, și aceasta eroare ne-a costat foarte scump!”: „Este clar că în viitor însă trebuie schimbată modalitatea de vot în diaspora, prin orice modalitate, vot prin corespondență, vot electronic. Personal, nu cred în extinderea numărului de secții pentru că în mod practic se va dovedi că vor apărea aceleași probleme.”