De ce crește incidența bolilor intestinale grave în România. Specialiștii explică care sunt principalele cauze

Mulți români au ajuns să sufere de boli inflamatorii cronice intestinale în ultimii ani, din cauza occidentalizării stilului de viață. Specialiștii avertizează că e o patologie foarte greu de tratat.
Filip Stan
21 feb. 2022, 12:38
De ce crește incidența bolilor intestinale grave în România. Specialiștii explică care sunt principalele cauze

De ce crește incidența bolilor intestinale grave în România? Mulți români au ajuns să sufere de boli inflamatorii cronice intestinale în ultimii ani, din cauza occidentalizării stilului de viață. Specialiștii avertizează că e o patologie foarte greu de tratat.

Există, totuși, tratamente care ajută la ameliorarea acestor afecțiuni, transmit specialiștii.

„Statul român să se implice mai mult în nevoile acestor pacienți și să încercăm să construim împreună, noi, profesioniștii din medicină, cu asociațiile de pacienți, cu dumneavoastră, mass-media, și cu autoritățile statului român, să construim adevărate structuri de excelență și un adevărat program național pentru boala inflamatorie cronică intestinală, care să pornească de la diagnostic la tratament cu molecule inovative și să termine cu soluțiile de nutriție de la cei la care, în cascadă, nu au dat rezultate tratamentele și s-a mers la chirurgie”, a declarat prof. dr. Mircea Diculescu, șeful Clinicii de Gastroenterologie și Hepatologie Fundeni, într-un interviu acordat Sursa Zilei.

Prof. dr. Mircea Diculescu spune că România stă mai bine decât alte țări la acest capitol.

„Stăm mai bine decât alte țări. Adică, în alte țări există anumite limitări, în sensul că nu ai voie să folosești aceeași moleculă mai mult de un an, dar boala inflamatorie este pe viață. Trebuie să schimbi automat molecula. La noi, schimbi molecula doar dacă din punct de vedere medical ai niște argumente”, a mai spus prof. dr. Diculescu.

Inovația joacă un rol imporant în tratamentul Hepatitei C, care reprezintă o problema de sănătate publică nu doar în România, ci la nivel mondial. Descoperirea antiviralelor directe, adică a medicamentelor inovatoare în tratamentul acestei afecțiuni, fac posibilă vindecarea Hepatitei C.

Dr. Laszlo Attila, secretar general al Comisiei de Sănătate din Senatul României, a vorbit despre soluțiile de facilitare a accesului la diagnosticare și tratament al tuturor pacienților cu afecțiuni gastroenterologice.

„Cetățeanul român nu are acces la produsele inovative, care sunt folosite zi de zi în vestul Europei. Și nu are acces la vreo 40 la sută din aceste produse. Inclusiv în acest domeniu vast al problemelor gastrointestinale, de 30 de ani noi niciodată nu ne-am adaptat capacitățile la realitatea demografică. Avem obligația de a pune în aplicare și de a avea un screening cât mai eficient și un diagnostic precoce cât mai eficient și, în același timp, tratamentele pe care le acordăm să fie cât mai eficiente atât calitativ, cât și în timp, motiv pentru care unul din elementele foarte importante în această ecuație este accesul la produsele inovative. Cu cât se reface pacientul mai repede, cu cât își reia activitatea de zi cu zi într-un timp cât mai scurt, cu cât are nevoie de o perioadă mai scurtă de recuperare, cu atât mai bine și costurile sau sarcinile care cad asupra sistemului de sănătate sunt mai mici”, a declarat dr. Laszlo Attila.

Attila spune că autoritățile au stabilit cinci direcții majore pentru funcționarea unor programe naționale pentru mai multe afecțiuni: cancerul pulmonar, gastrointestinal, cancerul de col, mamar, cancerele de sânge și oncologia pediatrică.

„Ar fi preferabil să avem cât mai repede screening, prevenție, depistare precoce, dar asta presupune o activitate bilaterală, adică, așa cum este formulat în această clipă, vă spun sincer, pentru o parte din medici este o activitate extrem de birocratică din toate punctele de vedere, începând de la calculul factorilor de risc și terminând cu prescripția de medicamente. Este extrem, extrem de birocratică”, a mai spus dr. Laszlo Attila.

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Destin groaznic! Vedeta lui Liverpool a murit la 12 zile de când făcuse nunta! Trei copii au rămas orfani
Capital.ro
Adio, maestre! Am mai pierdut unul din actorii pe care l-am iubit cu toții enorm: Un uriaş blând cu barbă legendară
Playtech.ro
Distanţa legală faţă de linia de hotar în construcţii. Cum poate fi modificată fără a fi dat în judecată
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
România stă pe o mină de aur. Ar putea să fie salvarea
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Imagini tulburătoare de la locul accidentului în care a murit Diogo Jota! Cum arată mașina în care se afla
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Ilie Bolojan a făcut anunțul mult așteptat
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Vârstnicii care vor încasa 140 de pensii. Mihai Gâdea, în stare de șoc: Scuipă în ochii românilor!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Imagini TERIFIANTE cu bărbatul omorât de urs pe Transfăgărășan
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Ce riscuri își asumă clienții când schimbă furnizorul de energie. Capcanele din contractele la curent
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs