De ce crește incidența bolilor intestinale grave în România. Specialiștii explică care sunt principalele cauze

Mulți români au ajuns să sufere de boli inflamatorii cronice intestinale în ultimii ani, din cauza occidentalizării stilului de viață. Specialiștii avertizează că e o patologie foarte greu de tratat.

21 feb. 2022, 12:38
De ce crește incidența bolilor intestinale grave în România. Specialiștii explică care sunt principalele cauze

De ce crește incidența bolilor intestinale grave în România? Mulți români au ajuns să sufere de boli inflamatorii cronice intestinale în ultimii ani, din cauza occidentalizării stilului de viață. Specialiștii avertizează că e o patologie foarte greu de tratat.

Există, totuși, tratamente care ajută la ameliorarea acestor afecțiuni, transmit specialiștii.

„Statul român să se implice mai mult în nevoile acestor pacienți și să încercăm să construim împreună, noi, profesioniștii din medicină, cu asociațiile de pacienți, cu dumneavoastră, mass-media, și cu autoritățile statului român, să construim adevărate structuri de excelență și un adevărat program național pentru boala inflamatorie cronică intestinală, care să pornească de la diagnostic la tratament cu molecule inovative și să termine cu soluțiile de nutriție de la cei la care, în cascadă, nu au dat rezultate tratamentele și s-a mers la chirurgie”, a declarat prof. dr. Mircea Diculescu, șeful Clinicii de Gastroenterologie și Hepatologie Fundeni, într-un interviu acordat Sursa Zilei.

Prof. dr. Mircea Diculescu spune că România stă mai bine decât alte țări la acest capitol.

„Stăm mai bine decât alte țări. Adică, în alte țări există anumite limitări, în sensul că nu ai voie să folosești aceeași moleculă mai mult de un an, dar boala inflamatorie este pe viață. Trebuie să schimbi automat molecula. La noi, schimbi molecula doar dacă din punct de vedere medical ai niște argumente”, a mai spus prof. dr. Diculescu.

Inovația joacă un rol imporant în tratamentul Hepatitei C, care reprezintă o problema de sănătate publică nu doar în România, ci la nivel mondial. Descoperirea antiviralelor directe, adică a medicamentelor inovatoare în tratamentul acestei afecțiuni, fac posibilă vindecarea Hepatitei C.

Dr. Laszlo Attila, secretar general al Comisiei de Sănătate din Senatul României, a vorbit despre soluțiile de facilitare a accesului la diagnosticare și tratament al tuturor pacienților cu afecțiuni gastroenterologice.

„Cetățeanul român nu are acces la produsele inovative, care sunt folosite zi de zi în vestul Europei. Și nu are acces la vreo 40 la sută din aceste produse. Inclusiv în acest domeniu vast al problemelor gastrointestinale, de 30 de ani noi niciodată nu ne-am adaptat capacitățile la realitatea demografică. Avem obligația de a pune în aplicare și de a avea un screening cât mai eficient și un diagnostic precoce cât mai eficient și, în același timp, tratamentele pe care le acordăm să fie cât mai eficiente atât calitativ, cât și în timp, motiv pentru care unul din elementele foarte importante în această ecuație este accesul la produsele inovative. Cu cât se reface pacientul mai repede, cu cât își reia activitatea de zi cu zi într-un timp cât mai scurt, cu cât are nevoie de o perioadă mai scurtă de recuperare, cu atât mai bine și costurile sau sarcinile care cad asupra sistemului de sănătate sunt mai mici”, a declarat dr. Laszlo Attila.

Attila spune că autoritățile au stabilit cinci direcții majore pentru funcționarea unor programe naționale pentru mai multe afecțiuni: cancerul pulmonar, gastrointestinal, cancerul de col, mamar, cancerele de sânge și oncologia pediatrică.

„Ar fi preferabil să avem cât mai repede screening, prevenție, depistare precoce, dar asta presupune o activitate bilaterală, adică, așa cum este formulat în această clipă, vă spun sincer, pentru o parte din medici este o activitate extrem de birocratică din toate punctele de vedere, începând de la calculul factorilor de risc și terminând cu prescripția de medicamente. Este extrem, extrem de birocratică”, a mai spus dr. Laszlo Attila.