De ce cutremurele se produc mai des pe timpul nopţii

Publicat: Luni, 08 Iulie 2019 13:51 // Actualizat: Luni, 08 Iulie 2019 13:51 // Sursa: romaniatv.net

Seismologii au descoperit o legătură între frecvența cutremurelor fazele lunii.

Foto: sputnik.ro

Seismologii din India au ajuns la concluzia că numărul cutremurelor este mai mare atunci când Luna se află mai aproape de Pământ sau în nopțile cu lună plină, din cauza gravitației exercitate de satelitul Pâmăntului asupra plăcilor tectonice, scrie Times Of India.

Oamenii de știință de la Bhabha Atomic Research Centre (BARC) au descoperit au mai descoperit și că marile cutremure au loc mai frecvent atunci când este Lună plină, iar Luna se află la perigeu (punctul cel mai aproapiat de Pământ) decât atunci când este Lună plină, dar Luna se află la apogeu (poziția cea mai îndepărtată de Pâmănt). Cutremurele care se petrec când avem Luna la perigeu în combinație cu Luna plină depășesc frecvent magnitudinea 6, spune dr. Vinayak G Kolvankar, seismolog la Bhabha Atomic Research Centre.

Citeşte şi CUTREMUR cu magnitudine 5.6. Autorităţile sunt în stare de alertă

Un alt cutremur puternic ar putea avea loc până pe data de 6 noiembrie
Totodată, spune seismologul, numărul cutremurelor și intensitatea lor scade pe parcursul zilei și este cel mai scăzut după-amiaza (între orele 15-16), apoi în creștere până spre miezul nopții.

Seismologii BARC și-au întemeiat cercetarea pe datele culese de-a lungul a 36 de ani, între 1973 și 2008, analizând diferite faze ale lunii și identificând modelele cae se repetă. Acest lucru nu înseamnă că seismele nu se pot produce și după-amiaza, spune Kolvankar, corelația care se poate face este mai degrabă legată de faptul că incidența lor poate fi mai mare pe timpul nopții, în fazele de Lună plină și atunci când satelitul Pământului se află la perigeu.

Descoperirile seismologului au fost publicate în "New Concepts in Global Tectonics Newsletter" și în „Jurnalul Uniunii Geofizicienilor din India".

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
cutremur cutremur noaptea seism seism mare noaptea
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7808
RON
22 Nov
noapte 4 °
zi 6 °
Ultimele joburi adaugate
24 H