De ce e bine să congelezi carnea de porc înainte de consum. Boala gravă pe care o riscă cei ce nu fac acest lucru

Trichineloza este o boală parazitară cauzată de infecția cu un vierme numit Trichinella. Acesta este un tip de parazit nematod (vierme rotund) din genul Trichinella. Infecția apare de obicei prin consumul de carne insuficient gătită sau procesată termic, care conține larvele acestui parazit.
Mircea Filipescu
12 dec. 2023, 20:14
De ce e bine să congelezi carnea de porc înainte de consum. Boala gravă pe care o riscă cei ce nu fac acest lucru

Principala sursă de infecție pentru oameni este carnea de porc contaminată, dar și alte animale precum mistreții, ursii sau liliecii pot fi purtători ai parazitului care poate provoca o boală gravă.

După ingestia larvelor, acestea se dezvoltă în intestin, iar apoi larvele migratează prin sânge către diferite țesuturi, inclusiv mușchii, unde se formează chisturi.

În această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă, românii sunt în căutare de carne de porc. Mulți dintre ei încă respectă tradiția și își sacrifică porcul în propria gospodărie.

Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical la ce să fim atenți când preparăm carnea de porc.

„La trichineloză trebuie să fim atenți la carnea de vânat și de porc care nu a fost suficient preparată din punct de vedere termic.

Orice carne care provine de la un animal vânat sau de la un porc crescut în gospodărie, trebuie prima dată să îl ducem la testare pentru că această boală poate determina, începând de la cele mai ușoare faze, adică dureri musculare și articulare, până la manifestări grave cum ar fi localizare cardiacă, localizare cerebrală, localizare oculară care sunt greu de remediat din punct de vedere medical.

Cel mai bine este să verificăm, să controlăm și doar apoi să consumăm preparate din punct de vedere termic”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, potrivit sursei citate.

Măsuri de prevenţie împotriva trichinelozei

Prevenirea trichinelozei implică asigurarea că carnea este coaptă sau procesată termic suficient pentru a distruge larvele parazitului. Măsuri precum congelarea cărnii la temperaturi scăzute timp îndelungat pot contribui, de asemenea, la reducerea riscului de infecție.

Este important să respectați normele de igienă alimentară și să evitați consumul de carne crudă sau insuficient gătită pentru a preveni infecția cu Trichinella. Dacă există suspiciunea unei infecții, este esențial să se consulte un medic pentru diagnostic și tratament adecvat.

„Înaintea gătirii, în vederea distrugerii chisturilor, se recomandă congelarea cărnii la o temperatură între -15°C și -25°C, timp de 20-30 de zile, grosimea feliei de carne să nu depășească 15 cm.

În timpul gătirii, atingerea temperaturii de 71°C în toata masa de carne, pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri.

Metodele de sărare, uscare, afumare sau procesare cu microunde a cărnii nu asigură distrugerea larvelor. Acestea pot fi distruse în cazul înghețării cărnii de porc, timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim minus 15 grade Celsius. Larvele se distrug și în cazul prelucrării termice a cărnii la o temperatură de peste plus 70 de grade Celsius.

Înainte de a prepara toba, caltaboșul, sângeretele, cârnații sau alte produse, este necesară realizarea unui examen trichineloscopic pentru a vedea dacă nu cumva carnea este infestată cu Trichinella spp”, arată DSP Hunedoara.

Simptomele trichinelozei

Perioada de incubaţie are o durată între 2 și 28 zile. Perioada asimptomatică corespunzătoare maturării larvelor ingerate în adulți, la nivelul intestinului subțire.

Un stadiu intestinal, manifestat prin diaree însoțită sau nu de febră, dureri abdominale, anorexie. Un stadiu de invazie musculară, corespunzător migrării larvelor nou-formate în sistemul circulator, către musculatura striat.

„Este caracterizat mialgii, tumefacţia maselor musculare, edeme periorbitare sau ale feţei, erupţii urticariene, febră 38-40°C, tulburări neuropsihice (cefalee, până la delir, comă), tulburări respiratorii, tulburări cardiace (miocardită cu tahicardie, tulburări de ritm), o perioadă de convalescenţă, corespunzătoare închistării larvelor în muşchi.

Orice persoană care manifestă cel puțin trei dintre următoarele:

– febră

– sensibilitate și dureri musculare

– diaree

– edem facial

– hemoragii subconjunctivale, subunghiale și retiniene.

Boala poate evolua sporadic sau în focare familiale/de colectivitate”, mai arată DSP Hunedoara.

Citeşte şi: Războiul nutriţioniştilor pe platoul ţărănesc cu slănină şi ceapă. Stroescu: „E otravă”/Ciurea: „Tuturor ne place”/ Mihaela Bilic: „Somonul cu picioare”

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Președinte de secție de votare, ridicat de poliție pentru racolare de minori
Capital.ro
S-a pus taxă suplimentară. Vei plăti pentru fiecare kilogram în plus. În aceste locuri nu poți achita online
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cele mai spectaculoase canioane și chei din România. Locurile pe care trebuie să le vezi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
Călin Georgescu a făcut anunțul șoc! Ce a spus și George Simion: Am votat Călin Georgescu!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a stins actrița fenomen. Fiica sa a anunțat personal tragedia. Va rămâne în memoria tuturor veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
George Simion aruncă bomba: Am votat cu Călin Georgescu!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Banii pentru pensiile recalculate vin de abia din vară: Plata se va face normal
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile