De ce e important să tratezi apneea de somn

Petrecem aproximativ o treime din viață dormind. Astfel, organismul se reface și se încarcă cu necesarul zilnic de energie. Apneea nu doar că afectează calitatea somnului, ci predispune și la apariția altor probleme de sănătate.
Filip Stan
21 feb. 2017, 08:57
De ce e important să tratezi apneea de somn

Sindromul de apnee în somn (SAS) este o afecțiune potențial severă, care constă în oprirea repetată a respirației în timpul somnului, timp de câteva secunde, până la un minut sau chiar mai mult, în decurs de 1 oră. Cel mai des întâlnit simptom al apneei de somn este sforăitul.

Persoanele predispuse la apariția acestei afecțiuni sunt cele supraponderale, care au peste 65 de ani, fumează sau consumă alcool în exces sau au polipii sau amigdalele mărite. Apneea este de 2 feluri. Apnee obstructivă de somn, care este și cea mai frecventă, și apnee de somn centrală.

Prima este cauzată de un blocaj al căilor respiratorii, deoarece țesuturile moi, cum este faringele, se relaxează în timpul somnului. Apneea de somn centrală apare atunci când creierul nu mai transmite semnalele corecte mușchilor responsabili cu respirația.

Sforăitul, simptom frecvent

În general, bărbații sunt cei care sforăie cel mai des. Acest simptom apare atunci când căile aeriene de la nivelul nasului și a gâtului se îngustează sau se blochează. Țesuturile căilor aeriene vibrează, ceea ce duce la apariția unui sunet șuerat sau răgușit.

Pentru diagnosticul corect al apneei de somn se recurge la monitorizarea somnului în cabinete specializate. În timpul episoadelor de apnee persoana nu este conștientă de scurtele episoade de trezire și nici de prezența sforăitului. Oboseala excesivă de pe parcursul zilei, chiar dacă somnul a durat 7-8 ore, lipsa de concentrare, insomnia și durerile de cap, în special dimineața, sunt alte manifestări ale apneei de somn.

Afectează inima și creierul

Din cauza întreruperilor repetate ale respirației, nivelul de oxigen din sânge scade. Astfel, inima și creierul sunt slab oxigenate, ceea ce le afectează buna funcționare. Vasele de sânge se îngustează, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale.

Sistemul cardiovascular are cel mai mult de suferit, deoarece hipertensiunea provoacă aritmii, care, în timp, duc la infarct miocardic. De asemenea, din cauza fluctuațiilor tensiunii arteriale, vasele de sânge se slăbesc și crește riscul producerii accidentului vascular cerebral. Privarea organismului de oxigen are efect advers și asupra secreției de insulină. Apare rezistența organismului la acest hormon, ceea ce duce la creșterea nivelului de glucoză din sânge.

Info

Pe lângă sistemul cardiovascular, și cel digestiv este afectat de apneea de somn. Din cauza presiunii intratoracice crescute, pot apărea refluxul gastroesofagian și refluxul laringofaringian.

Sfatul specialistului

Dr. Andra Mălăuț, medic specialist pneumologie, Medicover, București

Pentru stabilirea diagnosticului, în cabinetele de somnologie, se monitorizează pacientul în timpul nopții, prin testul poligrafiei. Este o metodă de diagnostic neinvazivă și nedureroasă, care constă în montarea pe toracele pacientului a unui mic dispozitiv ce trebuie purtat în timpul noptii, împreună cu mai mulți senzori. Acest dispozitiv înregistrează o serie de parametri: mișcările toracelui,fluxul de aer la nivelul nasului, perioadele de pauză,frecvența pulsuluiși cantitatea de oxigen din sânge. Medicul specialist interpretează înregistrarea și poate evalua atât prezența, cât și severitatea SAS, pentru a prescrie o anumită linie de tratament.

Află dacă suferi de apnee de somn AICI

DailyBusiness
Europa arde! Incendii uriașe în Franța, Spania, Italia și Grecia. Mii de hectare mistuite, localnici disperați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Este despărțirea anului în show-bizz-ul românesc! Adrian Brîncoveanu confirmă separarea de Andreea Marin! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Nadia Comăneci, tentativă de sinucidere la 17 ani? „Așa spun rapoartele Securității!”. Care ar fi fost motivele
Capital.ro
Adio, maestre! Marele artist a murit. A fost unul dintre cei mai iubiți comedianți
Playtech.ro
Cât costă o vacanță în Italia în această vară? Preţurile exacte pentru bilete avion, cazare, prețuri, atracții turistice
DailyBusiness
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
Adevarul
Ce se schimbă pentru coasigurați de la 1 august: cum rămâi asigurat și ce trebuie declarat la ANAF pentru CASS
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
De ce a murit Michael Madsen, de fapt. Ce au descoperit legiștii
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
kanald.ro
Horoscop 12 iulie 2025: Visul Fecioarelor se îndeplinește! Au așteptat momentul acesta de câțiva ani
Cancan.ro
Detalii despre accidentul în care a fost implicat Ilie Bolojan! Cum s-a întâmplat totul
Playsport.ro
Se schimbă permisele de conducere pentru șoferii români. Când trec toate pe...
Capital.ro
Veste imensă pentru Călin Georgescu. S-a decis totul!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
stirilekanald.ro
„Ce mă fac eu fără tine?” Daniel Alexandru a murit după 76 de zile de comă. Tânărul a fost bătut fără milă la o petrecere: „Drum lin către îngeri!”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Pupici și îmbrățișări! Ce caută Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, în poala cancelarului Guvernului, Ionel Dancă.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciocolata ar putea ajunge un bun de lux – se scumpește masiv ingredientul de bază