De ce e nevoie să crească pensiile în România. Ministrul Muncii: „Să facem un scut în jurul celor mai vulnerabile persoane în România”

Guvernul a aprobat, miercuri, două ordonanţe care implementează o mare parte din pachetul social promis în Programul de Guvernare, măsuri ce vizează majorarea pensiilor.

15 dec. 2021, 13:59
De ce e nevoie să crească pensiile în România. Ministrul Muncii: „Să facem un scut în jurul celor mai vulnerabile persoane în România”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat de ce e nevoie să crească pensiile în România.

„Am spus că am trasat un jalon de 1.200 de lei și toți în comunicarea publică spuneam că partea de jos a pensiilor trebuie sprijinită. A fost majorată pensia minimă. Cei care au pensia minimă 1.000 de lei o să aibă 1.200 de lei. Se face gradual calculul și se implementează această măsură. Acest Guvern și-a dorit și a găsit o metodă ce nu se putea realiza constituțional, prin diferențe la pensie.

Am spus de la început. Am justificat de ce acest pachet social pentru PSD a reprezentat o linie roșie, prin punerea lui pe repede înainte, să facem un scut în jurul celor mai vulnerabile persoane în România”, a spus Marius Budăi.

Citeşte şi: Supermarket-urile din Ungaria, obligate să doneze alimentele cu cel puţin 48 de ore înainte de expirarea termenului de valabilitate. Lovitură teribilă dată marilor lanţuri de Parlamentul de la Budapesta

De ce e nevoie să crească pensiile în România şi câţi bani primesc pensionarii în plus din 2022

„Astăzi (miercuri, n.r.), în şedinţa de Guvern, au fost aprobate şi cele două ordonanţe care, practic, implementează o mare parte din pachetul social promis în programul de Guvernare – şi urmează o a treia ordonanţă care este acum pe traseul de avizare inter-ministerial. Prima ordonanţă se referă la alocaţia de stat pentru copii şi instituirea celei de-a 13 indemnizaţii pentru persoanele cu dizabilităţi. Este o ordonanţă comună, Ministerul Muncii – Ministerul Familiei, astfel încât, începând cu data de 1 ianuarie 2022, alocaţiile de stat pentru copii se majorează pentru cei cu vârste cuprinse între 0 şi 2 ani, dar şi 2 ani -18 ani, copii cu dizabilităţi, alocaţia se majorează la 600 lei, iar pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, alocaţia se majorează la valoarea de 243 lei şi, bineînţeles, ultima măsură din acestă ordonanţă, instituirea celei de-a 13 indemnizaţii pentru pentru persoanele cu dizabilităţi”, a menţionat ministrul Muncii, conform Agerpres.

De asemenea, Ministrul Muncii a afirmat că o altă ordonanţă „extrem de importantă” este cea privind sistemul public de pensii, prin care pensia minimă se majorează cu 25%, de la 800 de lei ajunge la valoarea de 1.000 lei, iar valoarea punctului de pensie se majorează de la 1.442 lei la 1.586 lei, „şi anume acel procent de 10% negociat la formarea coaliţiei politice care susţine acest Guvern”.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă a făcut anunţul! Pensiile şi alocaţiile cresc din 2022