De ce îmi sângerează gingiile?

Igiena orală este un subiect destul de sensibil care, dacă nu este tratat cu atenția cuvenită, poate să-ți dea mari bătăi de cap. Sănătatea gingiilor tale poate să-ți influențeze starea de spirit și sănătatea.
Alina Costache
26 mai 2017, 07:31
De ce îmi sângerează gingiile?

Atunci când vine vorba de medicul dentist și de vizita în cabinetul său, o mare parte din oameni au o ușoară senzație de teamă sau panică sau pur și simplu ar face orice doar să nu ajungă pe scaunul dentistului.

Cu cât amâni mai mult vizita într-un cabinet stomatologic cu atât mai greu ar putea să îți fie. Astfel că medicul stomatolog, specialist în implantologie Alexandra Diroescu a transmis un mesaj pentru cititorii Click!Sănătate care se confruntă cu sângerărle gingivale.

Sângerarea anunță instalarea paradontozei?

Sunt destul de frecvente întrebările pe care pacienții le pun în legătură cu sănătatea gingivală. De obicei este singurul semn pe care îl au, boala gingivală având o evoluție „tăcută”. Când vine vorba despre o problemă medicală, de obicei asocierea se face cu durere, jenă, discomfort. Ei aflați că sângerarea gingiilor este primul semn al parodontozei și uneori singurul. Odată instalată, parodontoza nu mai poate fi remisă, ci cel mult ținută sub control. Finalul bolii parodontale este mobilitatea dinților și pierderea lor.

Când apare sângerarea?

La început sângerarea apare în timpul periajului, apoi, nerezolvată, problema se extinde și în timpul mesei, la simpla clătire a gurii sau chiar spontan. Boala gingiilor denumită și boala parodontală are foarte mulți factori declanșatori locali, care țin de igienă, tartru, fumat, consum de alcool în exces, carii sau lipsa unor dinți, sau generali care se referă la boli asociate: diabet, tratament chimioterapic sau prin radiații, afecțiuni ale glandelor endocrine cum ar fi tiroida.

Despre moștenirea genetică nu s-a tras încă o concluzie clară. Cert este că structura dinților și a gingiilor, componența salivei, diversele boli generale se moștenesc, ceea ce poate duce indirect la boală parodontală. Educația privind alimentația si igiena se preiau din familie și pot influența apariția problemele de această natură.

Cum previi acest simptom?

Dacă nu exagerezi cu periajul și folosești o periuță adecvată și totuși gingiile sângerează nu este normal. Trebuie să te vadă un medic dentist care va căuta cauza problemei tale. De cele mai multe ori cauza este tartrul format care irită gingiile și nu permite igienizarea lor corectă și completă. În acest caz soluția este simplă: detartraj, periaj profesional și air-flow urmate de folosirea unei ape de gură și a unei paste de dinți antiplacă. O pastă de dinți complexă, ce conține substanțe antiplacă îndepărtează bacteriile ce contribuie la inflamarea gingiilor și așa iritate de tartru. Gelurile speciale cu substanțe antiseptice sunt de asemenea indicate. Ața dentară și dușul bucal completează igiena ta zilnică și te protejează de problemele gingivale.

Dacă după toate acestea problema persistă, cauza este în altă parte. Obiceiurile vicioase exagerate la care nu s-a renunțat, cum ar fi fumatul de țigări, pipă, trabucuri, consumul de alcool în cantități mari, mai ales tării, consumul de droguri, pot fi o explicație. Ele acționează prin iritație locală permanentă, scăzând imunitatea locală și capacitatea de apărare a gingiilor. Deci haideți să renunțăm la vicii!

Dacă tot nu am depistat sursa problemei, atunci trecem la investigații mai amănunțite. Putem analiza compoziția depunerilor de pe dinți, gingii sau limbă și în cazul în care laboratorul de analize ne comunică existența unei bacterii nedorite, se poate face tratament cu antibiotice specifice. Dacă există o boală generală asociată, atunci nu putem decât să încercăm să ținem sub control atât boala, cât și problema gingivală. Pentru protecția gingiilor avem la îndemână detartrajul, igiena corespunzătoare, apa de gură și pasta de dinți antiplacă, gelurile antiseptice.

Cât de des ar trebui făcut detartrajul?

Frecvența detartrajului trebuie sa fie de 2 ori pe an pentru a ajuta la realizarea igienizării zilnice corecte. Dacă ai în familie cel puțin o persoană cu sângerări gingivale, mergi la fiecare 6 luni la un control la medicul tău dentist. Nu este obligatoriu să ai și tu aceeași problemă, dar poți depista din timp o eventuală predispoziție. Dacă ai o respirație cu un miros care te deranjează, mergi la medicul tău dentist și nu te mulțumi doar să consumi dropsuri sau gumă de mestecat. Ea poate ascunde probleme gingivale care se pot accentua în timp.

Află mici trucuri pentru a te bucura de o dantură sănătoasă AICI

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
De câte ori trebuie să mănânci la vârsta de 50 de ani. Sfatul pentru longevitate al unui nutriționist o să te șocheze
Capital.ro
Amendă de 1.000 de lei pentru românii care stau la curte. Vecinii te pot reclama imediat
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Vești bune pentru șoferi. Scapă de o problemă enervantă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 10 ani. UE dă un nou ordin. Se impune verificare anuală
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești