De ce îţi amorţesc picioarele, vezi ce probleme grave de sănătate poţi avea

Amorțeala care se resimte la nivelul picioarelor este normală atunci când stai mai mult timp în aceeași poziție. Te plimbi puțin, scuturi piciorul, trece. Dar, uneori, amorțeala din picioare poate fi cauzată de o problemă de sănătate.

02 mart. 2018, 09:43
De ce îţi amorţesc picioarele, vezi ce probleme grave de sănătate poţi avea

„Dacă cineva are senzație de amorțeală și furnicături, care durează mai mult de o săptămână și implică mai mult de o zonă și se mută sau devine mai mare, acesta este un indiciu că ar putea fi ceva mai serios”, spune Anthony Geraci, director la Northwell Health’s Neuroscience Institute din Manhasset, New York.

Probleme de sănătate pot ascunde amorțeala și furnicăturile de la nivelul picioarelor sunt:

Este afectat un nerv

Un nerv presat sau comprimat este exact ceea ce pare: Unele structuri din jurul nervului, cum sunt mușchii, tendoanele, țesutul și osul, apasă pe nerv și provoacă amorțeală și furnicături. Acesta este unul dintre motivele cele mai frecvente pentru amorțeală la nivelul picioarelor și factorii care o pot provoca sunt diverși, inclusiv leziunile.

Poate fi din cauza herniei de disc

Un disc herniat este unul dintre motivele cele mai frecvente pentru un nerv comprimat. Cea mai mică mișcare greșită poate afecta discul. Cu această problemă se confruntă persoanele care ridică sau cară multă greutate. Coloana vertebrală are de suferit în timp. Amorțeala și furnicăturile care apar atunci când hernia de disc este afectată pot fi tratate cu exerciții fizice, comprese reci. În schimb, în stadiul avansat este nevoie de operație.

Poate fi din cauza diabetului

Persoanele care suferăd e diabet și se confruntă pentru o perioadă mai lungă cu glicemie mare, zahărul din sânge poate deteriora nervii care transmit mesaje între creier și coloana vertebrală și alte părți ale corpului, inclusiv picioarele. Există mai mult de 100 de tipuri de leziuni ale nervilor, numite neuropatii periferice. Neuropatia diabetică este cea mai frecventă neuropatie periferică, pur și simplu pentru că atât de mulți oameni au diabet de tip 2.

Poate fi din cauza sclerozei multiple

Senzația de amorțeală resimțită în diferite părți ale corpului, inclusiv picioare, este unul dintre cele mai frecvente simptome ale sclerozei multiple, o afecțiune în care sistemul imunitar atacă celulele nervoase din jurul organelor. Amorțeala poate fi primul semn care indică faptul că ceva nu este în regulă. Este, de obicei, însoțită de alte simptome, cum sunt tremuratul, modificări ale vederii sau dificultate în vorbire.

5 semne că suferi de hernie de disc