De ce îţi vine să fugi la baie după ce bei cafea

Dacă îți vine să fugi la baie imediat ce-ți termini cafeaua (sau chiar în timp ce-o bei), află că nu ești singur. Un studiu, publicat în jurnalul de gastroenterologie „Gut", a studiat tranzitul intestinal a 99 de subiecți cu vârste cuprinse între 17 și 27 de ani. 29% dintre ei au recunoscut că WC-ul e prima lor destinație imediat după ce-și beau cafeaua de dimineață.

16 nov. 2017, 18:32
De ce îţi vine să fugi la baie după ce bei cafea

Se pare că unii băutori de cafea resimt efectul laxativ chiar la câteva minute după ce își termină cana. Cercetătorii presupun că băutura „gâdilă” țesutul epitelial care căptușește stomacul și intestinul subțire, ceea ce grăbește „evacuarea” conținutului, scrie noizz.ro.

În plus, aceiași savanți au observat că producerea gastrinei e accelerată prin consumul de cafea. Gastrina e un hormon secretat de stomac care stimulează secreția de acid clorhidric și motilitatea gastrică. Mai exact, îți face stomacul să se contracte și să se relaxeze, să „pulseze” mai repede ca de obicei. Prin urmare, sistemul digestiv se pune repede pe treabă ca să facă loc pentru mai multe alimente.

Efectele acestea nu au nicio legătură cu cofeina. Cercetătorii au descoperit că și cafeaua decofeinizată grăbește defecarea în aceeași măsură ca cea cu cofeină.

Citeşte şi Ce se întâmplă cu persoanele care beau zilnic cafea