De ce mamele de băieţi trăiesc mai puţin. Vezi explicaţia oamenilor de ştiinţă

Femeile care dau naştere unui număr mare de băieţi trăiesc mai puţin după ultima naştere, comparativ cu cele care au fete.

28 feb. 2013, 11:25
De ce mamele de băieţi trăiesc mai puţin. Vezi explicaţia oamenilor de ştiinţă

Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie după ce au realizat un studiu pe un grup de femei finlandeze, majoritatea născute înainte de industrializare, scrie descopera.ro.

În ciuda constatărilor, specialiştii atrag atenţia că este vorba de un studiu de corelaţie, ceea ce înseamnă că nu au putut dovedi exact faptul că naşterea fiilor aduce decesul mamei. Mai mult, din cauză că, la nivel mondial, efectul variază, există posibilitate ca nu factorii biologii intrinseci să fie vinovaţi, ci cei sociali.

Noul studiu sugerează că durata vieţii mamelor este influenţată de diferenţele sociale legate de modul în care fetele şi băieţii au fot crescuţi de-a lungul timpului.

„Odată ajunşi la maturitate, în unele culturi băieţii pot fi benefici pentru bunăstarea părinţilor , în timp ce în alte poate fi mai «profitabil» să ai fete”, a declarat coautorul studiului Samuli Helle, de la Universitatea Turku.