De ce ne curge nasul când răcim. Explicaţia uimitoare

Publicat: Miercuri, 12 Noiembrie 2014 15:51 // Actualizat: Miercuri, 12 Noiembrie 2014 15:51 // Sursa: romaniatv.net

Unul dintre cele mai neplăcute aspecte ale răcelilor şi guturaiului de sezon constă în faptul că ne curge nasul. La o privire mai atentă, acest fenomen fiziologic absolut normal în astfel de momente, indică multe alte lucruri interesante.

Foto: unica.ro

Rinoreea, cum este denumită în termen medical curgerea nasului, este o condiţie în care cavitatea nazală este umplută excesiv cu secreţii fluide de mucus, scrie decopera.ro. Este un simtom tipic nu numai în cazuri de răceală ci şi în alergii, plâns, expunere la frig sau folosirea unor medicamente precum metadona.

Citeşte şi Meniu anti-răceală: Ce trebuie să mănânci ca să te refaci rapid

Curgerea nasului este provocată de un exces de mucus secretat de membrana care căptuşeşte cavităţile nazale. În anumite condiţii, cum sunt infecţiile virale caracteristice anotimpului rece, aceste membrane secretă mai mult mucus decât poate fi procesat de organism, provocând umplerea cavităţilor nazale. Odată ce acestea se umplu, căile aeriene nazale sunt blocate, ceea ce provoacă respiraţie dificilă prin intermediul nasului.

Citeşte şi De ce ai nevoie de USTUROI pentru viaţă şi sănătate

Rinoreea provocată de răcelile de sezon apare în urma unei combinaţii termodinamice dintre reacţiile naturale ale organismului în faţa stimulilor temperaturilor scăzute.

Astfel, unul dintre scopurile mucusului nazal este acela de a încălzi aerul rece inhalat până la temperatura corpului, odată ce acesta urmează să intre în plămâni. Pentru ca aceasta să se întâmple, cavităţile nazale trebuie să fie constant umezite de mucus. În timpul răcelilor de sezon, mucusul de pe căile nazale tinde să se usuce din cauza febrei organismului, ceea ce înseamnă că stratul secretor de mucus trebuie să producă mai multe secreţii pentru a păstra cavitatea nazală umedă. În această situaţie cantitatea de mucus excesivă curge pe nări şi astfel ne curge nasul când suntem răciţi.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
guturai nas înfundat răceală sfaturi raceala tratament raceala
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
daca sunt in articol si in arraay daca sunt in articol si in arraay
12 nov 17:21
...La o privire mai atentă, acest fenomen fiziologic absolut normal în astfel de momente, indică multe alte lucruri interesante. Citește mai departe…

...
12 nov 16:03
...absolut normal în astfel de momente, indică multe alte lucruri interesante. Citește mai departe… Citeste mai departe: De ce ne curge nasul când răcim. Explicaţia uimitoare ...
1
EUR
4.7524
RON
16 Oct
noapte 9 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H