De ce Nicușor Dan înseamnă pentru bucureșteni frig și apă rece: datoriile PMB la termoficare, duse la 1 miliard de lei

ELCEN spune că aproximativ jumătate din datorie reprezintă subvenția pe care Primăria Capitalei trebuia să o achite pentru 2023.
Filip Stan
25 mai 2024, 13:29
De ce Nicușor Dan înseamnă pentru bucureșteni frig și apă rece: datoriile PMB la termoficare, duse la 1 miliard de lei
Nicușor Dan, anunț despre prețul gigacaloriei din această iarnă. Cât vor plăti românii pe căldură în acest sezon

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a reușit „performanța” de a duce, în cei aproape patru ani de mandat, datoriile PMB la ELCEN, pentru termoficare, de la 250 de milioane, la 1 miliard de lei. În lipsa plății datoriilor restante, furnizarea agentului termic în București poate fi sistată.

Datele oficiale arată că datoria Termoenergetica, companie din subordinea Primăriei Municipiului București, la Electrocentrale București (ELCEN) a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani. La finele anului 2020, aceasta era de 250 de milioane de lei, însă în prezent este de patru ori mai mare. Din acest miliard, peste jumătate sunt bani pe care PMB trebuia deja să îi plătească pentru anul trecut.

Această creștere alarmantă a datoriei pune în pericol furnizarea agentului termic și poate compromite întregul sistem de termoficare din București.

Incapacitatea primarului general de a gestiona situaţia gravă a termoficării din Bucureşti nu poate fi pusă în sarcina ELCEN”

ELCEN spune că aproximativ jumătate din datorie reprezintă subvenția pe care Primăria Capitalei trebuia să o achite pentru 2023. În vara trecută, Primăria a plătit o parte din datorie, dar auditul promis pentru restul pierderilor nu s-a realizat, iar situația a rămas neschimbată.

Astfel, 555 de milioane de lei reprezintă datoria curentă, subvenția acordată de Primărie către Termoenergetica.

Întrebat de ce Primăria Capitalei nu își plătește obligațiile asumate, primarul Nicuşor Dan nu a dat niciun răspuns la subiectul „plata datoriilor”. Actualul edil a aruncat vina pentru lipsa apei calde în mai multe sectoare din Capitală pe ELCEN și anume pe faptul că funcționează doar două dintre cele patru CET-uri.

Afirmația a fost dezmințită de producătorul agentului termic bucureștean. Conform calendarului agreat în ultimii 20 de ani și la solicitarea Termoenergetica, în fiecare primăvară, se trece de la regimul de funcţionare de iarnă la regimul de funcţionare de vară, în care nu este furnizată căldură pentru bucureșteni.

Primarul Capitalei promite, apoi minte, promite din nou, minte din nou…

Încă de la preluarea mandatului la conducerea Primăriei Generale, actualul edil al Capitalei a facut o serie de promisiuni în ceea ce privește datoria către Elcen, însă fără a lua nicio măsură în a le implementa.

Acesta venise în 2021 cu soluția acoperirii datoriei prin eșalonarea plății pe parcursului anului, nu doar în perioada rece.

Pe partea financiară am acumulat datorii care sunt în jur de 400 de milioane, numai ca aceste datorii vor fi recuperate pentru ca a trecut perioada de iarnă în care subvenţia era foarte mare, iar dacă vom continua să plătim – acum pentru că subvenţia lunară e mult mai mică – o să recuperăm”, preciza edilul Bucureștiului, în mai 2021.

EXCLUSIV | Marcel Ciolacu, despre alegerile locale: „Eu stau să mă întreb ce a făcut primarul Nicușor Dan în patru ani”

Un an mai tarziu, Nicușor Dan se baza pe plata impozitelor pe venit pentru a acoperi în totalitate datoria.

În ceea ce privește situaţia datoriilor, există în momentul de faţă o datorie care este de aproximativ 220 de milioane de lei a PMB către Termoenergetica. În zilele următoare, o să reducem această datorie la aproximativ 140 milioane lei, pentru că tocmai am primit cotele defalcate de la… cum primim cotele defalcate din impozit pe venit în datele de 5, 6, 7, 8 ale fiecărei luni. Şi până la sfârşitul acestui an o să fim la zero cu ceea ce datorăm noi Termoenergeticii”, spunea, la 8 septembrie 2022, Nicușor Dan.

În august 2023, tot Primarul capitalei spunea că: „În acest moment datoria curentă este zero. Datoria pe termen lung este 3 miliarde de lei”.

Bilanțurile publicate pe site-ul PMB arată însă altceva: în mandatul lui Nicușor Dan, datoriile municipalității au crescut cu o jumătate de miliard de lei, de la 6,8 în 2020, la 7,3 miliarde de lei în 2023.

Spynews
Sicriul în care se află Anca Molnar, primit cu ropote de aplauze la cimitir! Familia ei și prietenii apropiați au condus-o îndurerați pe ultimul drum / VIDEO
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
3 secrete care l-au ajutat pe un bărbat să trăiască 101 de ani. Ce trebuie să faci ca să ai o viață lungă
Capital.ro
Românii care vor primi BANII ÎNAPOI. Decizia îi va revolta pe mulți. Statul plătește tot
Playtech.ro
Antonia a încins toată România! Apariție BOMBĂ fără haine, niciodată NU a apărut AȘA
DailyBusiness
Un drum cerut de români, mai aproape de realitate! Când încep licitațiile?
Adevarul
Prăbușirea lui Emil Boc între „monstruoasa coaliție” și realitate. „Am fost atacat pe uscat, din aer sau de pe mare”
Spynews
„Ne-am săturat să existe rasism!”. Betty Vișănescu, concurenta de la Asia Express, reacție acidă, după ce Babasha a fost huiduit la concertul trupei Coldplay / FOTO
Spynews
Cum și-a încurajat Carmen de la Roma fiul, pe Babasha, în timp ce toată Arena Națională îl huiduia la concertul Coldplay: „Te-a luat în brațe...” / VIDEO
Evz.ro
Limonadă braziliană. Rețeta cu parfum de vacanță
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei. Soțul și fiul ei nu s-au dezlipit de sicriu
Cancan.ro
FOTO & VIDEO | Imagini cu iz apocaliptic! Dezastru în București după furtuna cu grindină! Ce s-ar întâmpla dacă urgia provocată de natură ar dura mai mult?
Playsport.ro
REACȚIA MOMENTULUI! Ce a putut să spună soția milionarului Șucu după ce l-a văzut pe Babasha la concertul Coldplay: "DA, DA, DA"
kanald.ro
Câți copii are Marina Almășan? „Îmi reproșez că nu le-am știut oferi tați implicați”
Capital.ro
Românii cu telefon mobil au interzis prin lege. Amenzi pe loc pentru cei care au copii
StirileBZI
Se impozitează darul de la nuntă și botez? ANAF a făcut lumină în aceste cazuri
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
substantial.ro
Campionatul European de Fotbal începe la Munchen cu meciul Germania – Scoția
MediaFlux
Alertă MAXIMĂ în România. Toată lumea trebuie să se ferească
Shtiu.ro
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi la ce stat ne referim?