De ce nu a fost eliberat condiţionat Mircea Băsescu. Motivarea instanţei

Magistraţii Tribunalului Constanţa au apreciat că Mircea Băsescu nu poate fi eliberat condiţionat deoarece, deşi a executat fracţiunea de pedeapsă stabilită de lege, „această perioadă nu este suficientă pentru a se concluziona asupra perspectivelor de reintegrare socială”, se arată în motivare.

04 apr. 2017, 14:22
De ce nu a fost eliberat condiţionat Mircea Băsescu. Motivarea instanţei

În motivarea deciziei, magistraţii Tribunalului Constanţa, care au decis că Mircea Băsescu nu poate fi eliberat condiţionat, arată că fratele fostului preşedinte Traian Băsescu a executat fracţia prevăzută de lege, dar singurul aspect ce trebuie avut în vedere în cauză este îndeplinirea condiţiilor subiective prevăzute de lege, respectiv dacă „este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Raportându-se strict la perioada pe care o mai are acesta de executat din pedeapsa aplicată, adică până la data de 10 iunie 2019, Tribunalul Constanţa a considerat că perioada executată efectiv nu poate determina un observator obiectiv să aprecieze asupra faptului că acest interval de timp de la momentul încarcerării şi până în prezent a atins unul dintre dezideratele esenţiale, respectiv scopul pedepsei.

„Mai mult, trebuie sesizat că, în baza art.72 Cod penal, s-a dedus din pedeapsa închisorii perioada reţinerii, arestării preventive şi a arestului la domiciliu, cu începere de la data de 19.06.2014 până la data de 24.06.2015 inclusiv, atât arestul preventiv cât şi arestul la domiciliu se deduc în mod similar din pedeapsă, însă nu se poate ignora faptul că intimatul condamnat a executat în arest la domiciliu o perioadă de 7 luni, din perioada de 1 an şi 5 luni, considerată executată din întreaga pedeapsă de 4 ani închisoare. Împlinirea fracţiei prevăzută de lege creează exclusiv o vocaţie persoanei private de libertate şi nu un drept, de a fi liberată din starea de deţinere, înainte de executarea integrală a pedepsei”, se arată în motivarea instanţei.

Magistraţii au explicat că aceasta perioadă petrecută în arest la domiciliu este luată în considerare la fracţia legală prevăzută pentru liberarea condiţionată, însă instanţa este cea care apreciază dacă perioada executată este suficientă, iar intervalul de timp în care condamnatul a fost efectiv monitorizat şi supravegheat a fost sau nu îndestulător pentru a se considera că pedeapsa aplicată şi-a îndeplinit scopul prevăzut de lege, în raport de gravitatea faptei pentru care a fost judecat şi pentru care a primit pedeapsa.

„Având în vedere durata de pedeapsă executată până în prezent, perioada în care petentul a fost autorul unui comportament corespunzător, se constată că această perioadă nu este suficientă pentru a se concluziona asupra perspectivelor de reintegrare socială a condamnatului. Continuarea executării pedepsei reprezintă soluţia oportună şi legală pentru a exista certitudini că persoana în cauză se va redresa, va dobândi un ansamblu de valori morale şi sociale necesare pentru evitarea în momentul părăsirii locului de deţinere a săvârşirii altor infracţiuni şi, totodată, pentru integrarea corespunzătoare în colectivitatea de care, în prezent, este izolat”, se mai precizează în motivare.

Astfel, Tribunalul Constanţa a considerat că Mircea Băsescu, aflat la a doua solicitare de eliberare condiţionată, trebuie să rămână în continuare în executarea pedepsei, motiv pentru care a admis contestaţia formulată de DNA Constanţa.

Până la împlinirea cuantumului pedepsei au mai rămas doi ani şi doi luni, instanţa stabilind un termen de trei luni, după care se poate reitera propunerea de liberare condiţionată, respectiv după data de 29 iunie.

Mircea Băsescu a fost condamnat, în luna iunie a anului trecut, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost acuzat că a primit 600.000 de euro mită de la familia lui Sandu Anghel. În prezent el execută pedeapsa în regim deschis.

De la condamnare şi până în prezent el a executat efectiv 238 de zile de închisoare, a fost la muncă, având un câştig de 30 de zile, şi s-a aflat în arest preventiv 371 de zile, executând, astfel, în total 639 de zile, adică fracţia prevăzută de lege.