De ce NU E BINE să bei cafea între 8 şi 9 dimineaţa

Cei mai mulţi dintre noi apăsăm butonul cafetierei înainte chiar de a ne face toaleta de dimineaţă. Obiceiul de a bea cafea sau ceai între 8 şi 9 dimineaţa nu ne ajută să fim mai alerţi aşa cum am putea crede, este de părere un medic neurolog.

08 mai 2016, 09:54
De ce NU E BINE să bei cafea între 8 şi 9 dimineaţa

A sunat ceasul şi trebuie să ne dăm jos din pat pentru a merge la muncă. Gândul la o cafea bună ne gâdilă papilele gustative şi abia aşteptăm să o savurăm. Dacă are loc între 8 şi 9 dimineaţa acest tabiet nu ne ajută deloc să ne intrăm în formă mai repede, avertizează unii medici neurologi.

Aceştia sunt de părere că cortizolul, care este un hormon-cheie al organismului ce stimulează vigilenţa şi capacitatea de concentrare, atinge nivelul maxim în intervalul orar 8 şi 9 dimineaţa. Prin urmare, nivelul de cortizol este ridicat în mod natural în acest interval. Steven Miller, neurolog la Universitatea Serviciilor de Ştiinţe ale Sănătăţii din Bethesda, Maryland, SUA, autorul unui studiu de specialitate pe această temă, a explicat că acest cortizol interacţionează cu cafeina din cafeaua de dimineaţă care stimulează şi ea producţia de cortizol. Excesul de cortizol poate determina toleranţă la unele persoane ceea ce înseamnă că acestea vor apela la încă o ceşcă de cafea pentru a simţi efectul cafeinei.

 

De-a lungul diminetii trecem si printr-un punct in care nivelul de cortizol incepe sa scada Atunci e momentul propice sa intervii cu o doza de cafeina. Cand e indicat sa actionezi? Intre 9:30 si 11 dimineata e momentul in care iti poti reincarca bateriile cu o cana de cafea.
 
 

 

 
E momentul perfect pentru o pauza de lucru.Studiile arata ca pauza de cafea este cel mai bun moment de socializare, angajatii avand posibilitatea sa comunice unii cu altii si sa gaseasca solutii la diverse probleme, inclusiv la cele legate de locul de munca. Expertii suedezi recomanda sefilor sa nu considere pauza de cafea ca fiind o pierdere de vreme, beneficiile socializarii fiind mai mari decat timpul pierdut de angajati. 
 
Nu uita, cafeaua creste metabolismul si este un aliat pentru o silueta frumoasa, asta pe langa toate celelalte beneficii pentru sanatate, pe care le aduce organismului.
 
Sugestia noastra este sa folosesti intervalul dintre 8 si 9 dimineata ca sa faci putina miscare. Incearca niste stretching, putina yoga si seteaza-ti mintea sa gandeasca pozitiv ca sa poti incepe ziua cu dreptul. A, sa nu uitam! Ar fi indicat sa incepi ziua cu o cana de apa cu lamaie. Crede-ne pe cuvant.