De ce nu e bine să plantezi salcie în curte. Mulți români nu au habar despre acest detaliu care le poate afecta gospodăria

Dacă îți dorești să ai o salcie în curte, trebuie să ai mare grijă unde o plantezi, pentru că ți-ar putea aduce foarte multe probleme la care nici nu te-ai fi gândit.
Alina Costache
31 mart. 2023, 10:24
De ce nu e bine să plantezi salcie în curte. Mulți români nu au habar despre acest detaliu care le poate afecta gospodăria
De ce să nu plantezi salcie în curte

Din necunoștință de cauză și din dorința de a avea o curte frumoasă, mulți români aleg să planteze salcie în gospodăria lor. Chiar dacă este un arbore frumos, specialiștii spun că poate fi o alegere greșită, având în vedere un detaliu pe care mulți nu îl știu.

Salcia plângătoare aduce o notă de mister în spațiul în care se află. Acestea sunt clasice din simplul fapt că adaugă dramatism și eleganță unui peisaj. Datorită bolții lor verzi-argintii și ramurilor lungi care par că dansează în vânt, acești copaci nu seamănă cu niciunul. Sunt printre primii care înfloresc la finalul iernii, florile lor oferă o frumusețe deosebită primăverii.

Chiar dacă este o plantă populară, oamenii nu știu foarte multe despre salcie. Specialiștii vin cu informații despre acest copac, despre nevoile sale și despre faptul dacă este potrivită pentru curțile oamenilor.

Citește și: La ce distanță ai voie să plantezi tuia față de gardul vecinilor. Acest detaliu nu este prevăzut în Codul Civil

De ce să nu plantezi salcie în curte

Salciile au fost întrotdeauna apreciate pentru ramurile delciate, plângătoare, cu frunze în nuanțe arginitii. Forma lor de baldachin, rotund, are un aspect foarte estetic. Totodată, poate fi hrană pentru iepuri și căprioare, dar sunt ideale și pentru cuiburile păsărilor. Acestea se comportă foarte bine atunci când sunt plantate în proximitatea unei ape, putând preveni eroziunea solului.

Tolerează foarte multe tipuri de sol și oferă o ubră excelentă, dar sunt predispuse la probleme legate de dăunători. Totuși, pot genera probleme dacă sunt plantate în curtea unei case.

Arborii de salcie cresc destul de repede, ajungând la o înălțime de până la 20 de metri. Au o durată de viață relativ scurtă și nu trăiesc mai mult de 30 de ani. Experții spun că ar putea crea mari probleme în curtea casei.

Rădăcinile salciei se extind foarte repede, iar daă este plantată în apropierea unei conducte de apă, gaze, sau lângă fundația casei, rădăcinile ar putea distruge tot ceea ce este în jur. Astfel, trebuie să avem grijă unde plantăm o salcie, pentru a nu ne confrunta cu probleme de acest fel.

Citește și: Amenzi usturătoare la bloc. Cât te costă să pui zambile în grădină fără autorizaţie de la primărie. Alte sancţiuni aberante din lege

Plantarea și solul perfect pentru salcie

Salcia are nevoie de un loc de creștere cu soare deplin până la umbră parțială, de un sil umed, bine drenat și ușor acid. Trebuie smulse orice buruieni din jur, îndepărtat gazonul dacă e cazul și alte resturi. Nu e bine să fie plantată în apropierea liniilor electrice subterane sau a canalizărilor, din cauza rădăcinilor foarte lungi.

Groapa trebuie să fie de două ori mai mare decât lățimea ghemului de rădăcini, dar de aceeași adâncime. Ghemul de rădăcini se scoate din recipientul în care se află, dacă este cazul, și se despart ușor rădăcinile și se așează în mijlocul găurii.

Gaura se umple cu pământ până la jumătate și se toarnă două galoane de apă în ea. Apoi, aceasta se umple complet, apăsând ușor pământul, pentru a elimina toate bulele de aer. Salcia crește foarte bine mai ales atunci când este plantată în apropierea apei.

Chiar dacă sunt tolerante cu multe tipuri de sol, inclusiv soluri alcaline, argiloase și nisipoase, le preferă pe cele umede. Dacă solul este prea alcalin, poate deveni mai acid prin adăugarea de sulf.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Ce să pui peste carne când o gătești pe grătar. Așa îți va ieși cea mai suculentă friptură
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Concediul medical nu se acordă oricând. Ce afecțiuni sunt acceptate și care nu
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Mărturiile tulburătoare ale fiului lui Teo Peter: Ceea ce mi-a rămas în minte așa și m-a marcat…
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Când intră alocațiile copiilor pe card în mai 2025. Detalii importante pentru părinți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici