De ce nu este bine să amestecăm paracetamolul cu ibuprofenul. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Marea majoritate a medicamentelor pentru copii conțin ibuprofen și paracetamol, iar mulți părinți sunt sfătuiți să alterneze cele două substanțe pentru a reduce febra celor mici. Medicii specializați în toxicologie recomandă, însă, ca acest mix să nu fie administrat copiilor.

05 feb. 2024, 09:13
De ce nu este bine să amestecăm paracetamolul cu ibuprofenul. Specialiștii trag un semnal de alarmă
De ce nu este bine să amestecăm paracetamolul cu ibuprofenul. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Paracetamolul și ibuprofenul sunt substanțele care se regăsesc în cele mai folosite medicamente, atât pentru adulți, cât mai ales pentru copii. Deși unii pediatri recomandă administrarea ambelor substanțe în cazul febrei, specialiștii susțin că cei mici nu ar trebui să fie expuși la acest amestec.

Citește și: Medicul Mihai Craiu, despre hepatita misterioasă confirmată şi în România. „Atenţie cât paracetamol dăm copiilor”

De ce nu este bine să amestecăm paracetamolul cu ibuprofenul

Dr. Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov, a explicat de ce nu este bine să amestecăm paracetamolul cu ibuprofenul.

Cele două substanțe, ibuprofen și paracetamol, au efect asemănător și sunt folosite la copiii care sunt răciți pentru că au efect pe febră”, spune medicul Sandra Alexiu, potrivit Adevărul.

Există și cazuri în care ibuprofenul nu scade febra și nici paracetamolul nu combate durerile, iar asta în cazul în care sunt administrate ambele substanțe.

„Nu este bine să fie combinate pentru că au efecte similare și trebuie folosite cu atenție pentru copii, fiindcă există tentația de a trata orice croșeu de temperatură, cât de mic, ceea ce nu este corect. Febra este un mecanism de protecție, care declanșează fenomene imune de apărare din partea organismului, declanșează cascada de formare de anticorpi, așa că nu e bine să o combatem decât după ce depășește un anumit prag. Acest prag este de 38 de grade la copiii până în trei luni și 38,5 la restul vârstelor. Nu dăm medicament antitermic decât dacă se depășește acest prag, ca să-i lăsăm timp organismului să reacționeze și să se apere”, mai explică specialista.

Pentru ca efectele să fie cele scontate, trebuie administrată o doză potrivită, în funcție de vârstă și kilograme.

De asemenea, trebuie să calculăm atent doza. La copii, doza se calculează pe kilogram/corp, deci trebuie citit cu atenție prospectul. Este responsabilitatea părintelui care administrează medicamentul să calculeze corect doza, având în vedere că vorbim de medicamente care se eliberează fără rețetă. Este foarte important să citim prospectele, pentru că acolo găsim contraindicațiile, dar și doza maximă permisă”, completează medicul de familie.

Medicul mai spune că recomandarea de a alterna cele două substanțe, în cazul copiilor, apare foarte des, dar „nu este prevăzută în niciun ghid”.

În toate ghidurile de tratament al febrei la copilul sub cinci ani, și vorbim de ghiduri consacrate, ale Academiei americane sau al NHS, din Marea Britanie, se precizează că nu se folosește tratamentul alternativ ca să combați febra. Febra se combate numai dacă este nevoie, adică dacă se depășește pragul. Noi nu trebuie să administrăm aceste medicamente pentru a preveni ceva, ele sunt tratamente simptomatice, se folosesc când ai un simptom”, explică specialista.

Citește și: Criză de medicamente fără precedent în România! Peste 3.000 de medicamente esențiale au dispărut din farmacii