De ce nu este bine să tragi apa la toaletă cu capacul ridicat. Gestul pe care mulţi dintre noi îl fac este extrem de dăunător

Gestul de a trage apa după folosirea toaletei a devenit reflex la toată lumea. Cu toate astea, puţini au reflexul de a lăsa capacul la toaletă înainte de a trage apa. Iar aceasta greşeală este extrem de dăunătoare pentru sănătate.

03 dec. 2022, 12:13
De ce nu este bine să tragi apa la toaletă cu capacul ridicat. Gestul pe care mulţi dintre noi îl fac este extrem de dăunător

De ce nu este bine să tragi apa la toaletă cu capacul ridicat. Specialiştii spun că riscurile unui astfel de gest sunt extrem de mari din cauza microbilor. Iar curăţarea şi igienizarea vasului de toaletă, chiar dacă sunt frecvente, nu sunt suficiente pentru a îndepărta toate microorganismele.

De ce nu este bine să tragi apa la toaletă cu capacul ridicat

Vasul de toaletă este plin de microbi chiar şi în locuinţa proprie. Ce să mai vorbim despre toaletele din restaurante, malluri sau din alte instituţii, pe care le folosesc zeci de persoane zilnic?

Încă din anul 1975, biologii americani au atras atenția asupra faptului că apa la toaletă poate conține bacterii periculoase. Microbiologul american Charles Gerba a descoperit că apa din vasul de wc poate să contamineze mediul apropiat cu agenți patogeni proveniți din fecale sau vomă, scrie unica.ro

Jetul de apă care curăță vasul de toaletă este suficient de puternic să împrăştie mici picături de apă până la doi sau trei metri în jur. Microbii ajung, astfel, în toată baia, inclusiv pe haine, săpun, pereți sau periuță de dinți.

Citeste si Cum se face aerisirea corectă a caloriferelor ca să nu mai pierzi căldură. Greşeala care îţi creşte factura

Ce microbi supravieţuiesc cel mai mult în baie şi cum se afectează sănătatea

Aşa că dacă nu tragi apa cu capacul închis, este foarte uşor să iei microbi din materiile fecale sau din urină. Microbii pot supraviețui și două-trei zile pe toaletă și pe diverse suprafețe din baie. Iată care sunt cele mai periculoase microorganisme întâlnite la baie:

– Norovirusul: provoacă gastroenterita acută, o infecție intestinală și/sau stomacală, care se manifestă prin diaree, febră, greață, vărsături, crampe abdominale;

– virusul SARS responsabil de apariția sindromului respirator acut sever virusul gripei B;

– coronavirusul care declanșează infecția Covid-19;

Studiul din 1975 arată că persoanele care nu trag apa la toaletă cum trebuie se pot infecta cu bacteria E.Coli Clostridium difficile, care provoacă inflamații acută la nivel intestinal.

Citeste si Metoda simplă prin care poţi usca rapid hainele iarna. Greșeala care-ți va bubui factura la electricitate