De ce nu funcţionează sistemul inteligent de dirijare a TRAFICULUI în Bucureşti

Bucureştiul dispune de un sistem de management al traficului ultraperformant, cu senzori și tehnologii care permit intervenția live asupra traficului în orice moment, inclusiv prioritizarea transportului public. Cu toate acestea, doar 60% dintre intersecțiile semaforizate au fost incluse in sistem și doar 300 de vehicule RATB au fost dotate cu senzori pentru prioritizarea lor în trafic. Mai mult, Primăria Capitalei nu are personal calificat pentru administrarea acestui sistem.

16 mart. 2016, 17:33
De ce nu funcţionează sistemul inteligent de dirijare a TRAFICULUI în Bucureşti

Sistemul de Management al Traficului a fost implementat în București între 2007 și 2009. La aproape 9 ani de atunci, din cele 450 de intersecții semaforizate din oraș, doar 172 au fost incluse în acest sistem, însă doar 104 dintre ele sunt și corelate între ele, scrie b365.ro.

În prezent, nu există intervenție live în program. Totuși, sistemul are capacitatea necesară pentru ca aceasta să fie implementată„, se precizează într-un raportul preliminar al Planului de Mobilitate Urbană Durabilă.

Potrivit documentului, „eșecul relativ al SMTB de a funcţiona la potențialul său complet poate fi în principal atribuit aranjamentelor instituționale prezente”.

Astfel, Departamentul de Transport din cadrul Primăriei Capitalei are doar trei angajați care se ocupă cu toate problemele de trafic din oraș. Ei nu au pregătirea profesională necesară pentru administrarea unui centru de control atât de sofisticat.

La 9 ani de la implementarea SMTB a decis să îi învețe pe oamenii din subordine să îl și folosească. „In decursul anului 2016 Administratia Străzilor (n.r. instituție subordonată municipalității) va identifica din personalul angajat, persoane pe care le va trimite la specializare în vederea optimizării eficiente a BTMS-ului„, au transmis reprezentanții instituției într-un răspuns transmis B365.ro.